Afbeelding
Foto: Eigen foto

Scholen komen in beweging voor de beste poké bowl van de boerderij

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Food Challenge 2021, een unieke gezonde leefstijl competitie voor basis- en vmbo-scholen in de regio Zwolle en Deventer, begint dit voorjaar. Samen met regionale partners Jong Leren Eten, LTO Noord, SportService Zwolle, Salland Zorgverzekeringen en Flynth wordt een programma geboden van grond tot mond en lijf.

Doel van de challenge is om kinderen en jongeren te stimuleren tot gezonde leefstijlkeuzes, met daarin sport en duurzame voeding als belangrijke pijlers. Initiatiefnemers SVO vakopleiding Food en LekkerBoer willen samen met hun partners bewustwording creëren bij de deelnemers en daarmee ook waardering voor het vakmanschap waarmee ons eten wordt gemaakt. “Wanneer je iets waardeert, maak je bewustere keuzes. Door dit te combineren met sport en bewegen, wordt niet alleen een belangrijke basis voor een gezonde leefstijl gelegd, maar wordt ook aangehaakt bij de interesse van de jeugd. Helemaal als daar clubs als PEC Zwolle en Go Ahead Eagles bij betrokken zijn, denken de initiatiefnemers.

LekkerBoer

Om kinderen en jongeren in beweging te brengen voor het verhaal achter hun eten, organiseert LekkerBoer sinds 2019 Foodcamps - bootcamp, oogsten en koken - op boerderijen en tuinderijen. Hierbij wordt samengewerkt met gekwalificeerde boeren van het Boerderij Educatie netwerk. In de proef zijn dit de netwerken IJsseldelta en Salland. Leerlingen gaan zelf aan de slag met de productie, samenstelling, oogsten en bereiding van voedsel. Naast educatie over gezonde en duurzame voeding volgens de schijf van vijf, staan kringlooplandbouw en kookvaardigheden centraal, gecombineerd met gezond bewegen in de buitenlucht.

Vakmanschap

SVO vindt het als foodopleider in de regio belangrijk dat de studenten van SVO als onderdeel van hun curriculum ervaring opdoen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap, productkennis en herkomst van producten en anderzijds het organiseren, uitvoeren en begeleiden van een dergelijk project.

Opzet

De competitie wordt opgezet voor basisscholen en vmbo-scholen in de economische Regio Zwolle, aangevuld met aangrenzende gemeenten Deventer, Harderwijk en Apeldoorn. Het eerste jaar geldt als proef en is afgebakend tot elf gemeenten in de provincie Overijssel: Zwolle, Deventer en omliggende gemeenten. Het streven is jaarlijks vierduizend leerlingen van veertig scholen deel te laten nemen, bestaande voor de helft uit groep 7 basisonderwijs en de andere uit helft derdejaars vmbo, waarvan tien scholen strijden in de finale. In de proef 2021 wordt begonnen met tien scholen, in totaal duizend leerlingen, waarvan vier scholen strijden in de finale.

Pakket

Deelnemende scholen ontvangen een pakket waarin ze tijdens voorbereidende lessen een projectweek kunnen vullen voor verschillende vakken. Leerlingen ontwerpen met een team van tien klasgenoten een poké bowl met producten van de boerderij/tuinderij uit de buurt. De poké bowl heeft een bepaalde voedingswaarde en levert daarmee voldoende eiwitten en energie voor de bootcamp die ze ook zelf ontwerpen. Ze brengen dit in praktijk tijdens de Foodcamp op een boerderij of tuinderij in de buurt.

Beoordeling

Elk team maakt een vlog waarin ze hun challenge in beeld brengen en de keuze voor hun zelf ontworpen poké bowl en bootcamp toelichten. De vier teams, twee basis- en twee vmbo-scholen, met de beste poké bowl mogen naar de finale bij SVO. SVO studenten begeleiden het kookgedeelte, het maken van de poké bowl, tijdens een voorbereidende gastles op school, de Foodcamp en de finale bij SVO Zwolle. De bootcamp wordt begeleid door SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer. Tijdens de finale worden de teams beoordeeld door een deskundige jury met topkok Remco Jansen van Coperto Restobar en een speler van PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Het team met de beste poké bowl wint en mag naar een wedstrijd van PEC Zwolle of Go Ahead Eagles (of kiezen voor een clinic van een bekende topsporter). Daarnaast trakteren ze hun school, samen met studenten van SVO, op de beste poké bowl van 2021.

Corona

Het lesprogramma start in april en is online beschikbaar, dus ook toe te passen in het geval dat de Corona lockdown voor middelbare scholen dan nog van kracht is. Mocht de lockdown tijdens het praktische gedeelte in mei en juni nog van kracht zijn, dan wordt uitgeweken naar het najaar.

Aanmelden

Scholen kunnen zich tot 22 februari aanmelden via www.foodchallengevoorscholen.nl.