Afbeelding
Foto: Eigen foto

Ketting Kledingruil biedt in coronatijd tóch mogelijkheid om kleding te ruilen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kledingruilfeestjes038 is voor veel tweedehands mode liefhebbers in Zwolle welbekend. Initiatiefnemers Anke Aberson en Lisette Fraanje zijn inmiddels ook een maand actief met de Ketting Kledingruil. En met succes.

In korte tijd hadden ze twee kleding kettingen met tachtig ruilers opgezet. Het idee is simpel: de (grote) gevulde tassen met kleding leggen een route af langs alle deelnemers. Wie de tas thuis krijgt, mag eruit halen wat die mooi vindt en iets terug stoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Desgewenst delen ze een foto met hun nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna brengen ze de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst. “Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het draagt enorm bij aan een groepsgevoel in de buurt ten tijde van een lockdown”, aldus de initiatiefnemers.

Volgers

De buurvrouwen Aberson en Fraanje organiseren al een aantal jaren kledingruilfeestjes op locatie met een groeiend aantal deelnemers en steeds meer volgers op hun social media kanalen. Fraanje: “Daardoor bereiken we een groot netwerk van Zwolse ruilers. Toen we hen op de hoogte brachten van onze plannen waren de kettingen binnen no time gerealiseerd. Voor veel vrouwen die meedoen, is duurzaamheid een belangrijke reden om kleding te ruilen en nu aan te sluiten bij de ketting. Ze houden van kleding, maar niet van de gevolgen die de mode-industrie op de planeet heeft.”

Aanmelden

De corona-maatregelen maken het voor Kledingruilfeestjes038 op dit moment niet mogelijk om een kledingruilfeestje te organiseren. De Ketting Kledingruil is daarom een uitstekend alternatief. Aanmelden hiervoor kan via Kledingruilfeestjes038 op Facebook of Instagram. En wie minder social media minded is, kan terecht op www.kettingkledingruil.nl waar Zwolle ook op de landelijke lijst te vinden is.

Duurzaam

Van deur tot deur kleding ruilen is een duurzaam, sociaal en modebewust initiatief. De Ketting Kledingruil begon in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown als lokaal corona-proof alternatief voor live kleding ruilen, het idee ontstond bij fotografe Nichon Glerum. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een landelijk succes. Er zijn nu negentig kledingruil kettingen met bijna drieduizend deelnemers verspreid over het hele land. En sinds vorige week zijn daar, na veel aandacht in de landelijke pers, nog eens ruim vijftienhonderd ruilers bij gekomen.