De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle. Foto: Bas Wilberink

Drugsverslaafde bekent huilend tien inbraken

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink) ZWOLLE – Nachtenlang struinde hij woningen in Zwolle af, op zoek naar spullen die hij kon verpatsen. De opbrengst ging op aan een bijna dodelijke hoeveelheid drugs. Donderdag hoorde de 37-jarige veelpleger uit Zwolle een celstraf tegen zich eisen.

Twee jaar cel waarvan 189 dagen voorwaardelijk, dat vond de officier van justitie een passende straf voor de tien inbraken en pogingen daartoe. Verdachte Remco van J. wond er donderdag in de rechtszaal geen doekjes om: als hij het zich nog kon herinneren, had hij die inbraken graag bekend. Maar hij kon dat niet, want hij kan zich maar weinig herinneren van de zomer van 2020. Het was de donkerste periode uit zijn leven. “Ik was wel vijf weken wakker door de drugs. Ik wilde er uitstappen. Ik mocht mijn kinderen niet meer zien”, zei hij in tranen.

Laatste kans

Van der L. is geen onbekende in het gerechtsgebouw in Zwolle. Begin 2014 kreeg hij nog een lange celstraf voor een reeks inbraken. Ook toen om aan geld te komen om zo zijn middelenverslaving te bekostigen. Ook toen werd hij voor zijn verslaving behandeld en toch liep het weer verkeerd. Waarom zou hij een laatste kans verdienen, vroeg een van de rechters? “Ik wil voorkomen dat ik hier nog eens terecht sta. Ik had anderen nooit in mijn donkere periode mee de diepte in moeten slepen. Ik schaam me dood.''

Heftig

Van J. brak met name afgelopen juli en augustus in bij woonhuizen. Zo sloop hij binnen in woningen aan onder meer de Veerallee, twee huizen aan de Groeneweg en een aan de Albert Cuypstraat. In een van de huizen lag nog iemand te slapen toen hij er rondstruinde. Had hij zich gerealiseerd hoe zo iemand zich moet voelen? “Dat vind ik wel heftig ja. En het spijt me ook”, zei hij huilend. Een pand kwam hij binnen door te 'hengelen' in de brievenbus met een in de tuin aangetroffen bamboestok. Zo kreeg hij de deur open. Op die stok is zijn DNA aangetroffen. De gestolen spullen zijn grotendeels teruggevonden in zijn woning en die van zijn ex-vrouw.

Kliniek

“Meneer had moeten leren van de veroordelingen die hij gehad heeft”, zei de officier van justitie. Hij eiste twee jaar cel waarvan 189 dagen voorwaardelijk. Onderdeel van die straf die hem dan drie jaar boven het hoofd hangt is dat hij zich aan zijn verslaving laat behandelen. Van J. zit al in een kliniek 'waar hij aan zijn problemen werkt'. “Ik ben blij dat ik wat aan mijn problemen kan doen”, zei hij hierover. Het vonnis volgt op 1 april.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 22 uur geleden