De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle. Foto: Bas Wilberink

Kopschopper uit Zwolle krijgt hogere straf dan geëist

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 22-jarige Zwollenaar heeft een halfjaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor het tegen het hoofd trappen van een weerloos slachtoffer tijdens een uitgaansnacht in Zwolle.

Het Openbaar Ministerie zag er geen poging doodslag in, maar daar waren de rechters het niet mee eens. “Eén harde trap tegen het hoofd kan al dodelijk zijn'', zo oordeelde de rechtbank woensdag. En dat was precies wat Damian S. deed in de nacht van 24 februari 2019. De mishandeling is twee weken terug in de rechtszaal getoond aan de hand van beelden van een bewakingscamera. S. schrok zelf hevig, mede omdat hij de beelden niet eerder had gezien. “Ik ben heel dom geweest”, zei hij de rechters. Raakte hij het slachtoffer, die op dat moment al op de grond lag, op het hoofd? De officier van justitie zag er al met al een poging tot toebrengen van zwaar letsel in.

Bewusteloos

Tegen de man werd 150 uur taakstraf waarvan 80 uur voorwaardelijk geëist. Maar de rechters menen wel dat hij met zijn trap de mogelijke dood van het slachtoffer op de koop toe had genomen. Dat het slachtoffer daadwerkelijk op zijn hoofd is geraakt, leidt de rechtbank af uit het feit dat er letsel is geconstateerd alleen in het gezicht, op het hoofd en aan de achterzijde van zijn borstkas. Uit de aangifte blijkt dat aangever korte tijd bewusteloos op de grond heeft gelegen en onder meer zwellingen aan zijn hoofd en een hersenschudding heeft opgelopen.

Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank de man ook een taakstraf op van 80 uur en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 700 euro.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 5 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 7 uur geleden