Afbeelding
Pedro Sluiter

Overvaller die in Stadshagen werd bekogeld met kroepoek heeft veel spijt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het was een domme actie en hij begrijpt dat de mislukte overval veel impact had op de medewerkers van een Aziatisch restaurant in Stadshagen. Tegen de 21-jarige man die poogde het restaurant te beroven is dinsdag een jeudcelstraf geëist.

Gianluca C. heeft de mislukte overval bekend. Het is op 8 augustus vorig jaar bij een overval gebleven omdat het personeel van Minoyu in actie kwam. Volledig in het zwart gekleed loopt die zomerdag tegen 18.00 uur de overvaller richting de afhaalbalie. Hij draagt een bivakmuts en hij toont een groot mes. “Geef me geld anders steek ik je neer”, roept hij richting de eigenaar en medewerkers. Met zijn mes tikt hij hard op de bar, om een beetje te intimideren, zegt Gianluca dinsdag tegen de rechters in Zwolle.

Kroepoek

Maar dan wordt hij vanuit alle hoeken bekogeld met eten en een bloempot. Bami, kip en kroepoek vliegen zijn kant op en de overvaller verlaat zonder buit het pand en zet het op een lopen. De route van de overvaller terug naar huis is mede op basis van getuigenverslagen gereconstrueerd. Conclusie: hij woont een paar straten verderop. Als dan ook een anonieme tipgever de naam van Gianluca noemt, wordt hij opgepakt. Uiteindelijk bekent hij de 'kroepoekovervaller' te zijn.

Jeugddetentie

Tegen de 21-jarige Gianluca is dinsdag 184 dagen celstraf geëist. Daarnaast moet hem nog een voorwaardelijke jeugddetentie van 120 dagen boven het hoofd blijven hangen, zo eiste de officier van justitie. Als de rechtbank hem dit oplegt, betekent dit dat de man half april vrij komt. Gedurende de voorwaardelijke straf mag hij niet dichtbij het restaurant komen.

Spijt

De mislukte overval hakte er in bij de medewerkers van het restaurant. Een 16-jarige medewerker durfde niet meer bij de afhaalbalie te staan. Eigenaar Ayang Yang zegt dat het nog altijd grote impact heeft. “Als ik de zaak ga sluiten, en ik weet dat deze jongen uit de wijk komt, dan geeft dat geen prettig gevoel.” Gianluca betuigt zijn spijt. “Dit is mijn domme fout geweest.” Zijn advocaat Erika Zuuk benadrukt dat het bij een poging is gebleven. Gianluca ontkent gedreigd te hebben iemand te doden. En hij is bereid de ruim 970 euro schade aan het restaurant te vergoeden.

Het vonnis volgt op 13 april.

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34