Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Bewoners Kamperpoort zetten zich in voor een kleurrijke buurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Adrienne Heemstra heeft eind vorige maand een deel van de Veehallen opgeknapt in de Kamperpoort. Ze schilderde vanuit een hoogwerker, gratis beschikbaar gesteld door Hoogwerkt, een afgebladderde deur en luik van één van de hallen weer netjes groen.

“Met een groep bewoners die zich inzetten voor het vergroenen van de buurt (de Groene Poort) hebben we een aantal projecten in de wijk uitgezet”, vertelt ze. “Het gaat om het aanleggen van enkele perkjes, het planten van bomen en nog veel meer groene projecten.” De bewoners hebben daarvoor veel contact met wijkmanager Jurrien Stroomberg. Hij heeft geregeld dat er op enkele plekken stenen zijn verwijderd en goede grond is aangebracht voor planten.

Subsidie

Heemstra: “We hebben voor al die projecten subsidie aangevraagd bij NLdoet via de Groene Loper. De Kamperpoort is een buurt waar iedereen elkaar helpt en de schouders er onder wil zetten. Via de Weggeefhoek van Facebook hebben we bij verschillende mensen in Zwolle planten en struiken uit de tuinen mogen halen en die gaan we in onze perkjes zetten. Wijkbewoners met een aanhanger wilden ons wel helpen de planten op te halen.”

Nestschommel

De bewoners hebben nog veel meer activiteiten op het programma staan. Zo zijn er inmiddels planten in de grond vóór de oude veehallen gezet en wordt de groenstrook aan de Burgemeester Vos de Waelstraat ingeplant. Een appelboom en perenbomen staan er inmiddels. Er komen verder nog een grote nestschommel, die ook gebruikt kan worden voor de bewoners van de Omegagroep, en een bankje. Ook de muur van het Enexishuisje aan de Eerste Baan wordt geschilderd en het nieuwe perkje ervoor wordt beplant.

Geveltuintjes

De stenen uit de speeltuin aan de Kleine Baan gaan eruit en daarvoor komen mooie, grote struiken en bloeiende planten in de plaats. In de Kleine Baan en de Nachtegaalstraat worden geveltuintjes aangelegd. De wijk krijgt bovendien anderhalve meter bankjes waarop onder meer ouderen uit het verzorgingshuis De Nieuwe Haven onderweg naar de stad even kunnen uitrusten. Om de aankleding nóg kleurrijker te maken, worden de bloembakken op de balkons van het appartementencomplex naast supermarkt Deen gevuld.

“Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we overleg gehad met de gemeente, de Zwolse woningstichtingen, Enexis, de Omegagroep, Huis van Verhuur en een hele hoop anderen”, besluit Heemstra namens de bewoners.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11