Afbeelding
Foto: Eigen foto

Nieuw beleid bodembeheer moet hergebruik en milieukwaliteit verbeteren

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Gemeente Zwolle actualiseert het beleid voor gebruik en hergebruik van bodem. Inhoudelijk verandert er niet veel, wel stellen burgemeester en wethouders voor om bij eigen projecten voor lood in de bodem voortaan strengere normen te hanteren. 

Daarmee volgen ze het advies van de GGD en RIVM om inwoners en in het bijzonder kinderen nog beter te beschermen tegen blootstelling aan lood in de grond. Bij het nieuwe beleid hoort ook een nieuwe bodemkwaliteitskaart. Zwolle vertaalt het beleid naar een gebruiksvriendelijke viewer, ofwel een digitaal programma met data en kaarten waarop iedereen eenvoudig de bodemsituatie en regels kan raadplegen. Deze viewer is voor de zomer klaar. 

Hergebruik

Het bodembeheerbeleid is vooral belangrijk voor partijen die in de grond aan het werk gaan en/of grond gaan verplaatsen, bijvoorbeeld bouwbedrijven. Doel is het hergebruik van grond te stimuleren, zonder dat dit afbreuk doet aan de bestaande kwaliteit. Op de bodemkwaliteitskaart staat de actuele kwaliteit van de bodem, dus hoe schoon de bodem is en of er extra maatregelen, zoals saneren, nodig zijn als er in de bodem gewerkt gaat worden of grond wordt verplaatst.

Lood

Nieuw is de strengere norm voor diffuus lood in de bodem. Diffuus lood is een verontreiniging met lood die kan worden gevonden in een groot gebied met daarbinnen soms relatief grote verschillen, dus hogere gehaltes op de ene plek en lagere hoeveelheden op andere plekken. Net als in veel andere steden zijn vooral in de oudere stadskernen hogere hoeveelheden diffuus lood te vinden. Naast het Zwolse centrumgebied gaat het ook om de oude delen van de wijken Assendorp, Diezerpoort en Kamperpoort. Dit komt onder andere door het historisch gebruik door de mens, bijvoorbeeld industrie, of het opnieuw gebruiken van grond waarin lood zat.

Bescherming

Landelijk onderzoek toont aan dat lood in bepaalde hoeveelheden van invloed kan zijn op de volksgezondheid. In het bijzonder bij (zeer) jonge kinderen kan lood een negatieve invloed hebben op de hersenontwikkeling. Om hiertegen meer bescherming te bieden, adviseren de GGD en RIVM in plaats van de 530 milligram lood per kilogram, die nu als wettelijke norm geldt, een lagere norm aan te houden, namelijk 90 milligram per kilogram in de bodem. Het Zwolse college volgt nu dit advies en stelt voor om voor gemeentelijke projecten en eigen gronden met een woonbestemming de norm van 90 milligram per kilogram te hanteren. Die biedt betere bescherming van de volksgezondheid dan de wettelijke norm.

Waarden

Uit onderzoek blijkt dat het loodgehalte in Zwolle voor het overgrote deel lager is dan de (strengere) norm die de GGD adviseert. Alleen in het centrumgebied en de oude kernen liggen de gevonden loodgehalten boven die norm. De waarden blijven daar wel beneden de wettelijke norm en hoeven daarom niet verplicht te worden gesaneerd. De gemeente gaat dus in die gevallen voor eigen ontwikkelingen wel zorgen dat de bodem voldoet aan het GGD advies, maar legt dit niet verplicht op aan derden. Wel hoopt het college dat anderen dit gezondere voorbeeld volgen. Belangrijk om te vermelden is dat Zwolle al sinds 2000 voor gemeentelijke speeltuinen schoon (speel)zand gebruikt, waardoor blootstelling aan diffuus lood op deze plekken al wordt voorkomen.

Informatie

Nadat de gemeenteraad het bodembeleidsplan heeft vastgesteld, informeert gemeente Zwolle bewoners, scholen en kinderdagverblijven in het centrum en de oude delen van de wijken Assendorp, Diezerpoort en Kamperpoort over diffuus lood en wat ze hieraan kunnen doen. Meer informatie over lood in de grond en gezondheid is te vinden op de website van GGD IJsselland.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30