Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Kinderen van de Schatgraver zoeken waardevolle stoepplantjes

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kinderen van groep 3 en groep 6 van basisschool de Schatgraver deden dinsdag 13 april mee met de Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. In Zwolle ondersteunt de Natuur en Milieu Educatie makelaar van de gemeente het initiatief.

Landelijk deden bijna 300.000 leerlingen van ruim 1.950 scholen mee aan deze dag die dit jaar in het teken stond van stoepplantjes en botanisch stoepkrijten. De leerlingen van de Schatgraver gingen buiten op onderzoek naar plantjes die tussen stenen en tegels groeien. Ze werden daarbij geholpen door een vrijwilliger van natuurorganisatie IVN en de makelaar NME van de gemeente. Na de buitenles kregen de kinderen vergeet-me-niet zaadjes mee naar huis en leskaartjes over beestjes op plantjes zodat ze thuis verder op zoek kunnen in de natuur.

Onthouden

De Schatgraver meldt graag mee te doen aan de buitenlesdag. Vanuit haar christelijke overtuiging wil de school de kinderen door deze lessen verwondering van de natuur laten ervaren. Ook wil de school kinderen bewustmaken over het omgaan met de natuur en zorg te dragen voor onze aarde. “Bovendien leren kinderen buiten op een andere manier. Door bewegend bezig te zijn, kunnen de kinderen het beter onthouden.”

Daglicht
Dat buiten zijn goed is voor kinderen is algemeen bekend. Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen, aldus de Schatgraver.

Handvatten
Met de buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren en ze handvatten geven om meer lessen in de buitenlucht te laten plaatsvinden. Op de website buitenlesdag.nl zijn meer dan honderd uitgewerkte buitenlessen te vinden voor bijvoorbeeld rekenen, taal en geschiedenis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden