.
. Foto: Pedro Sluiter

Bevrijdingsdag van Zwolle is sober gevierd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Woensdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. In 2021 is het 76 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis is deze 14e april weer niet gevierd al vanouds. Bij een paar herdenkingen in de stad is toch even stilgestaan bij de bevrijding.

In Westenholte is om half twee een herinneringsplaquette onthuld bij wijkcentrum ’t Anker. De plaquette is een eerbetoon aan de Canadese soldaat Thomas Llewellyn Thomas die op 14 april 1945 in Westenholte sneuvelde door een Duitse granaat. Hierbij waren wethouder Monique Schuttenbeld, vrijwilliger bij de Canadese begraafplaats Edwin van der Wolf en twee leerlingen van basisschool De Morgenster aanwezig.

Anne Frankboom

Leerlingen van de Geert Groteschool hielden ‘s morgens om half tien al een kleinschalige herdenking bij het door hen geadopteerde monument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking was locoburgemeester René de Heer aanwezig. Dit centrale oorlogsmonument werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en werd in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat: ‘Gedenkt het leed - maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande - maar om voort te gaan’.

Aansluitend op deze herdenking plantte wethouder De Heer met Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente, op het Van Nahuysplein een stek van de Anne Frankboom. Hierbij waren twee leerlingen van de Geert Groteschool aanwezig.

Pilotenlaan

Leerlingen van basisschool De Octopus kwamen om kwart over elf samen bij ‘hun’ monument aan de Pilotenlaan en herdachten zij de geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Ook werd bij het monument een plaquette onthuld voor de omgekomen Canadese soldaat Alexander Serediak die in de Tweede Wereldoorlog in Zwolle-Zuid is gesneuveld. Initiatiefnemer Edwin van der Wolf was daarbij aanwezig als ook wethouder Michiel van Willigen.

Propeller

Het monument werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven

de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument, bijvoorbeeld de datum waarop mensen zijn gefusilleerd of het neerstorten van een vliegtuig.

Zie voor actuele informatie over 75 + 1 jaar vrijheid de website www.zwolleviertvrijheid.nl.

.
.
Afbeelding
Afbeelding