Afbeelding
Eigen foto

Gemeente Zwolle maakt extra geld vrij voor culturele sector

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De culturele sector van Zwolle kan aanspraak maken op een deel van de 1,4 miljoen euro noodsteun. De gemeenteraad stemde in met het voorstel om dit rijksgeld in zijn geheel beschikbaar te stellen voor de culturele sector van Zwolle met als doel lokale culturele instellingen en voorzieningen in stand te houden. 

Hiermee wordt volgens de gemeente een broodnodige impuls gegeven aan de sector die hard getroffen is door de gevolgen van Covid-19. De ondersteuning is gericht op makers in de culturele sector (zowel professionals als amateurs en nieuw talent) als op instellingen die het een faciliterende of presenterende rol innemen in de Zwolse culturele wereld, bijvoorbeeld doordat ze voorstellingen of tentoonstellingen presenteren of atelierruimte verhuren. 

Subsidieregeling

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor faciliterende en presenterende instellingen. Deze nieuwe regeling is specifiek bedoeld voor Zwolse instellingen die het mogelijk maken dat zowel professionals als amateurs hun werk kunnen maken en presenteren. Presenterende instellingen zijn bijvoorbeeld musea, expositieruimtes of podia. Zij hebben de afgelopen tijd bijna geen publieksinkomsten kunnen houden door de lockdown. Ook instellingen die het culturele erfgoed van Zwolle presenteren aan publiek maar dit door de lockdown niet hebben kunnen doen, komen in aanmerking voor subsidie.

Huur

Faciliterende instellingen zijn bijvoorbeeld instellingen die atelier-/repetitieruimte verhuren aan Zwolse makers. Als blijkt dat zij minder huur hebben kunnen ophalen bij hun huurders, kunnen ze voor het ontstane tekort subsidie bij de gemeente aanvragen. Met de gemeentelijke bijdrage kunnen de verhuurders vervolgens hun (atelier)huurders compenseren. In totaal is 500.000 euro beschikbaar. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.zwolle.nl/subsidieregeling-cultuurinstellingen.

Makers

Voor Zwolse makers uit álle kunstdisciplines worden verschillende maatregelen getroffen. Het subsidieplafond van de regeling Cultuur & Kwaliteit wordt met 370.000 euro verhoogd en daarnaast wordt de eigen inkomsteneis verlaagd naar 25 procent. De verwachting is dat zodra instellingen weer open kunnen voor publiek, het moeilijker wordt voldoende eigen inkomsten te verkrijgen. Zo blijft de anderhalve meter samenleving beperkingen stellen aan publieksaantallen. 

Amateurkunst

Voor de amateurkunstsector wordt 25.000 euro extra budget toegevoegd aan de regeling zaalhuur Zwolse Theaters en Hedon. Daarnaast wordt deze regeling uitgebreid met extra locaties, zoals het Academiehuis en andere locaties die geschikt zijn voor het presenteren van voorstellingen, concerten én beeldend werk. Deze regeling wordt in 2021 ook opengesteld voor andere disciplines dan de podiumkunsten. 

Productiehuis

Via het Hybride Productiehuis wordt nieuw talent ondersteund dat nog weinig van haar werk heeft kunnen tonen en daardoor geen financiële reserves of trouw publiek heeft opgebouwd. Het Hybride Productiehuis kan met de 200.000 euro subsidie uit dit steunpakket, talentvolle pas afgestudeerde makers ondersteunen in hun carrière door bijvoorbeeld masterclasses te geven of te helpen bij fondsaanvragen. Overigens hebben ook gevestigde (Zwolse) makers baat bij deze ondersteuning door hun rol als bijvoorbeeld coach.

Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/cultuur