Afbeelding
Foto: Eigen foto

Lonneke van Zutphen vereeuwigt schaakbord in ‘De Koningin’

Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De bewoners van De Koningin, met acht verdiepingen het hoogste gebouw op het Kraanbolwerk, wilden graag ‘iets moois’ in hun grote ontvangsthal. Kunstenares Lonneke van Zutphen schilderde er afgelopen week een groot schaakbord.

“Vanuit de Vereniging Voor Eigenaren (VVE) hadden we hiervoor gespaard”, vertelt Melissa van der Vegt, voorzitter van de werkgroep die de invulling voorbereidde. “We kregen drie ideeën binnen. Unaniem hebben we voor het werk van Lonneke gekozen.” In ruim twee dagen schilderde zij het schaakbord op de muur. Van der Vegt legt uit waarom de bewoners voor deze afbeelding hebben gekozen. “We zitten met z’n allen op het Kraanbolwerk, een schiereiland met gebouwen van verschillende hoogtes als op een schaakbord. ‘Ons’ gebouw heet De Koningin en torent net als in het spel boven alles uit.”

Origineel

Van Zutphen maakte anderhalf jaar geleden ook al een schildering in gebouw De Tweeling op het Kraanbolwerk. “Zodoende waren wij ook al met haar werk bekend”, vervolgt Van der Vegt. “We zijn heel blij met het schaakspel. Binnen enkele maanden na ons besluit heeft ze het werk al gemaakt. Het is heel origineel en alle bezoekers kijken en vinden het interessant. We zullen er lang plezier van hebben.”

De entreehal is volgens de voorzitter groot en er kan volgens haar verder weinig mee. “Het is een nuttige ruimte, maar het is wel prettig als je er fijn thuiskomt. In de hal bevinden zich de centrale lift en de postvakjes in goudtinten. Ook die komen weer terug in het schilderwerk.”