Afbeelding
Foto: Eigen foto

‘Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets én een missie’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Corona bleek twee kansen met zich mee te nemen voor de 57-jarige Evelien van der Werff die tweemaal borstkanker overleefde. De eerste was het schrijven van het boek ‘Dit boek brengt geluk’. De tweede het stoppen met vliegen, na 34 jaar, bij de KLM.

Evelien gaat nu fietsen in plaats van vliegen. Niet zó maar. Ze doet iets waar ze zelf ook gelukkig van wordt: de nazorgcentra en inloophuizen voor mensen met kanker op de kaart zetten.

Zwolle

Evelien start haar landelijke toer langs 75 nazorghuizen voor mensen met kanker op dinsdagochtend 25 mei om 10.30 uur in Zwolle. Bij Nazorgcentrum IntermeZZo stapt ze op de fiets, samen met radiotherapeut-oncoloog Gabriel Paardekooper, manager van Isala Oncologisch centrum. Vrijwilligers van team IntermeZZo leiden haar door Zwolle op weg naar het volgende huis in Dronten.

Aanmoedigen

Publiek is van harte uitgenodigd de schrijfster en de dokter uit te zwaaien bij het vertrek. Op het terrein van IntermeZZo is er een feestelijke happening met het Zwolse zangduo Henk en Mick, de bekende finalisten van ‘The Voice senior’. Vanaf 09.45 uur is publiek welkom buiten aan de Dokter van Thienenweg 1A in Zwolle, uiteraard op gepaste onderlinge afstand. Langs de route tussen IntermeZZo en de hoofdingang van Isala kunnen de ‘uitzwaaiers’ plaatsnemen. Er is gelegenheid tot napraat bij een kopje koffie en een Zwolse lekkernij.

Belangrijk

Radiotherapeut-oncoloog Paardekooper fietst een eindje mee voordat hij zijn spreekuur in Isala hervat. Met zijn steun wil hij het belang van de actie onderstrepen: “Waar de ziekenhuizen, zoals Isala met het Oncologisch centrum zich richten op het fysieke genezingsproces, bieden huizen als IntermeZZo de psychosociale begeleiding. Het is een vertrouwde plek om het verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Steun richt zich op omgaan met kanker, ontspanning, ontmoeting en terugkeer in de samenleving.”

Persoonlijk

Evelien gaat bij elk inloophuis in Nederland haar boek persoonlijk brengen. Op 5 juli heeft ze alle huizen bezocht en sluit ze bij IntermeZZo in Zwolle haar toer van zeker 1.350 kilometer weer af. IntermeZZo ziet twee redenen voor haar actie: “Veel mensen weten nog niet van het bestaan van deze ondersteuning en Evelien wil deze hulp meer bekendheid geven. Vanwege corona zitten veel nazorgcentra en inloophuizen in zwaar weer, omdat veel fondsenwervende activiteiten zijn geannuleerd. Daarom haalt Evelien met haar fietstocht ook geld op om de huizen aan het eind van de rit een mooi bedrag te kunnen overhandigen.”

Afbeelding
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 21 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden