Afbeelding
Foto: Eigen foto

Huisartspraktijk in Zwolle-Zuid krijgt een AED

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bij Huisartspraktijk K.A.Zuurmond-Tromp aan de Democratenlaan in Zwolle-Zuid is dinsdag een AED geplaatst.

Vanuit de bewoners aan de Van Hallware kwam de vraag of er in de directe omgeving ook een AED beschikbaar is. Na onderzoek bleek dat er onder meer één aanwezig is in de Van der Capellenflat, maar dit vonden de buurtbewoners aan de Van Hallware te ver bij een incident. “Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang”, zegt Dennis Sijbolts namens de buurt. “De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Als buurtbewoners zijn we daarom van mening dat een straal van vijfhonderd meter te ver lopen is. Met een AED in de buurt is de overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand vijftig tot zeventig procent.” 

Actie

De buurtcommissie uit de Van Hallware heeft hiervoor een actie opgezet met de vragen: wie wil een eenmalige bijdrage leveren voor de aanschaf en wie willen jaarlijks een gedeelte betalen van de abonnementskosten voor het onderhoud van de AED? Hierop konden bewoners uit de Van Hallware, de Van Hoogendorpware en Huisartspraktijk K.A.Zuurmond-Tromp reageren. Dat is gebeurd en zo was in korte tijd het benodigde budget binnen waardoor er kon worden overgegaan tot het aankopen van de AED, dankzij de inzet van Mirjam Sijbolts, Hans Jansen, Dennis Sijbolts, alle buurtbewoners die hebben bijgedragen en Huisartspraktijk K.A.Zuurmond-Tromp. 

AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat met elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens worden gered. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Deze AED geeft met een duidelijke stem heldere instructies. De meeste AED’s kunnen, indien nodig, ondersteunen bij het reanimeren.

De AED is aangemeld op van Hartslag.nu en is 24 uur per dage en zeven dagen per week beschikbaar.