Afbeelding
Foto: Eigen foto

Eerste Zwolse Keti Koti Tafel wordt gehouden bij Zwolse Theaters

Algemeen

ZWOLLE – In Theater de Spiegel is op zondag 4 juli voor het eerst een Keti Koti Tafel. Mercedes Zandwijken, grondlegger van het concept, leidt de dialoog.

De Keti Koti Tafel is een nieuwe traditie van het uitwisselen van persoonlijke ervaringen tussen zwarte en witte Nederlanders en alle kleuren daartussen, wordt stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden, legt de organisatie uit. “Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan dat verleden, waarbij aan het begin en aan het eind ook passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door is er muziek geïnspireerd op de bevrijdings- en treurliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij, uitgevoerd door pianiste Djuwa Mroivili.”

Herdenking

Deze eerste Keti Koti Tafel vindt symbolisch plaats op 4 juli. Deze datum sluit aan op de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Sinds 2002 wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij groots herdacht en gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Op en rond die datum brengt de stichting Keti Koti Tafel sinds 2007 mensen in het land bij elkaar om een persoonlijke dialoog te voeren over onze gedeelde slavernijgeschiedenis en daarmee samenhangende onderwerpen zoals racisme en discriminatie, burgermoed en stilzwijgen, familiegeschiedenis en pijn. Inmiddels hebben daaraan volgens de organisatie ruim dertienduizend mensen deelgenomen.

Als er half juni nog plaats over is aan deze tafel, maakt ze openbare aanmelding mogelijk.

Belangstellenden vinden in dat geval daarvoor een link in de plaatselijke kranten en op social media. Zie voor meer informatie http://www.ketikotitafel.nl.