Festival Tussenland.
Festival Tussenland. Foto: Pedro Sluiter

Festival Het Tussenland denkt in mogelijkheden en brengt het buitentheater terug naar de stad

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - De afgelopen twee weekenden vonden in het centrum van Zwolle, langs de Thorbeckegracht de festivals Het Tussenland en Nemo plaats. Twee nieuwe festivals ontstaan onder de vlag van Zwolle Unlimited. Het was één van de eerste uitingen van de verandering die plaats heeft gevonden bij de organisatie.

Het leek bijna als vanouds. De kastanjeboom die tussen De Verhalenboot en de stadsmuur in staat hing weer vol met vrolijke lampjes en keek uit op een podium waar bijzondere voorstellingen elkaar in hoop tempo opvolgden. Verhalenvertellers uit binnen- en buitenland, acrobatenacts en natuurlijk muziek waarvan Stephanie Struijk de bekendste naam was. Het publiek genoot zichtbaar. Net als iedere festivalorganisatie in Nederland moest ook Zwolle Unlimited zich beraden op het al dan niet doorgaan van, en zo ja in welke vorm.

Maar organisator Rob Bults heeft al bewezen meer in mogelijkheden dan in onmogelijkheden te denken. Zo werden er kindertheatervoorstellingen gemaakt die met strobalen de Zwolse wijken ingingen en kon je tijdens de lockdown coronaproof gemaakte audiotours doen met verschillende thema’s. Waar Zwolle Unlimited in het verleden een groot deel van het gebied langs de Thorbeckegracht in bezit nam blijft het nu bij het gedeelte aan de stadsmuur en op het Broerenkerkplein. Lopen naar een bar werd voorkomen door het vooraf bestellen van eten en drinken en het publiek zat op anderhalve meter van elkaar. Door het gebruik van duotickets visten alleengaanden en oneven groepjes achter het festivalnet. Omdat er klapstoelen werden gebruikt was het niet helemaal duidelijk waarom hiervoor is gekozen.

De naam Het Tussenland slaat op de geografische ligging van Zwolle maar natuurlijk ook op de situatie van theater maken tussen offline en online gaan. 

Hoewel het plezier van het onder de kastanjeboom kunnen spelen ervan afspatte lijkt het erop dat offline door corona een vaste gast is geworden van het festival. Zo worden er uitgebreidere versies van de voorstellingen opgenomen om thuis te kunnen bekijken.

Waar Zwolle Unlimited altijd de naam was van een groot festival aan het begin van de zomer, is het inmiddels doorgeëvalueerd tot een paraplu voor meerdere festivals die zich ook op de regio gaan richten. Niet nieuw is dat kindertheater een grote plaats innam. De afgelopen weken was dat te zien in kindervoorstellingen onder de naam Nemo. Het buitentheater is weer terug in de stad. Kleinschalig maar voortvarend in creativiteit en met pareltjes van voorstellingen.

Aliëtte de Vries