Afbeelding
Foto: Eigen foto

Huurders en SP in Zwolle starten offensief tegen wooncrisis

Algemeen

ZWOLLE – “Wie een betaalbaar huis zoekt, moet jaren wachten, in Zwolle inmiddels gemiddeld zeven jaar”, volgens de SP in Zwolle. Zwolse huurders en de lokale SP pikken het niet meer. Daarom deden zij mee met het landelijk offensief tegen de wooncrisis.

“Geen betaalbaar huis kunnen vinden, ongezonde huizen met vocht en schimmel, verhuurders die klachten niet serieus nemen, het is aan de orde van de dag”, ervaren de socialisten. Daarom gingen zij met huurders op zaterdag 3 juli de straat op om zoveel mogelijk verhalen over de wooncrisis te verzamelen. Bob Rosier, actiecoördinator van de SP Zwolle: “Iedereen, van woningcorporatie tot de gemeente tot de politiek in Den Haag heeft de mond vol over de wooncrisis. Maar er echt iets aan doen, dat gebeurt niet. Wij doen daarom mee aan het maken van een groot zwartboek met verhalen over de wooncrisis. We begonnen op zaterdag in Dieze. Wij willen in Zwolle fatsoenlijk kunnen wonen.”

Lonen

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De huren stegen de afgelopen 25 jaar met 21 procent terwijl de lonen met slechts 8 procent stegen. Huurders betaalden ondertussen samen meer dan 10 miljard euro aan de staatskas via de verhuurderheffing. De politiek in Den Haag, de gemeenten en de verhuurders moeten huurders weer serieus gaan nemen. Daarom verzamelen we zoveel mogelijk bewijs dat het anders moet, zodat ze er niet meer omheen kunnen.” 

Na de zomer presenteert de SP het zwartboek en zet haar bevindingen om in voorstellen om de wooncrisis fundamenteel aan te pakken. Iedereen met een verhaal over de wooncrisis kan dit ook online delen via sp.nl/wooncrisis.