Afbeelding
Foto: Eigen foto

GGD IJsselland prikt in Zwolle en Dalfsen nu ook de eerste mRNA zonder afspraak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – GGD IJsselland biedt, na enkele dagen zonder afspraak te vaccineren met het Janssen-vaccin, vanaf donderdag 22 juli ook mRNA-vaccinaties zonder afspraak. Dat gebeurt eerst alleen in Dalfsen en Zwolle, waar de proef ‘prikken zonder afspraak’ al enkele dagen loopt. 

Wie nog helemaal niet is gevaccineerd en geboren voor 1 juli 2009, is welkom binnen te lopen. Men dient dan wel een identiteitsbewijs mee te nemen. Voorwaarde is dat men nog helemaal niet is gevaccineerd. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar krijgen het vaccin BioNTech/Pfizer. Wie achttien jaar of ouder is, kan kiezen voor de eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin (er is geen keuze tussen BioNTech/Pfizer of Moderna; er zijn twee prikken nodig) of het vaccin van Janssen (daarvan is één prik nodig).

Vakantie

Projectleider Sebastiaan van Buuren: “We kunnen deze proef nu doen, omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We hopen op deze manier mensen snel te helpen die op vakantie willen en hun afspraak nog niet hebben gemaakt. ze kunnen gewoon binnenlopen als het hen uitkomt. Tegelijk willen we zoveel mogelijk mensen vaccineren en op deze manier voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door een besmetting met het coronavirus. Zeker nu de Delta-variant van het virus zo rondgaat. We hebben enthousiaste medewerkers klaar zitten. We hopen dat veel mensen hun vaccinatie komen halen.”

Opkomst

GGD IJsselland vaccineert sinds vrijdag 16 juli in Dalfsen en sinds maandag in Zwolle al zonder afspraak maar alleen nog met het Janssen-vaccin. De opkomst groeit langzaam maar is volgens de gezondheidsorganisatie nog niet heel hoog: ongeveer zeventig per dag. Ze verwacht dat de animo nog toeneemt met de optie zonder afspraak een eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin te halen.

Registratie

Wie zich wil laten vaccineren dient een identiteitsbewijs mee te nemen. Daarnaast is het handig om ook de ingevulde gezondheidsverklaring mee te brengen. Deze zit bij de uitnodigingsbrief die men van het RIVM heeft gekregen én op de website van GGD IJsselland. De GGD zorgt ter plekke voor de registratie, zodat de vaccinatie goed in het systeem komt te staan.

Wachttijd

GGD IJsselland weet niet hoeveel mensen van de vrije inloop gebruik willen maken. Houd dus rekening met enige wachttijd én de eventuele boodschap dat de vaccins voor die dag op zijn. Belangstellenden kunnen in De Trefkoele+ in Dalfsen dagelijks terecht van 09.00 tot 15.30 uur en in de Zwolse IJsselhallen dagelijks van 08:00 tot 18.30 uur. Houd de website van GGD IJsselland in de gaten voor actuele locaties en data.

Wie voor een mRNA-vaccinatie naar Dalfsen komt, krijgt de tweede vaccinatie op een andere locatie bijvoorbeeld in Deventer, Hardenberg of Zwolle. Reden is dat de locatie in Dalfsen na 8 augustus dicht is. Van Buuren: “Als deze proef goed loopt, willen we dit ook op onze andere locaties gaan doen. Houd hiervoor onze website in de gaten.”

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43