Afbeelding
Pedro Sluiter

‘Je moet gewoon in deze periode niet in het ziekenhuis terechtkomen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De coronacijfers lieten de afgelopen week in de regio IJsselland weer een daling zien, meldde GGD-directeur Rianne van den Berg woensdagmiddag. “We zitten nu in de situatie dat een categorie inwoners al volledig is gevaccineerd tot mensen die zitten te wachten op een uitgestelde operatie. Als samenleving zullen we die verschillen tijdelijk moeten delen.”

“Qua besmettingscijfers zit de regio IJsselland een stukje onder het gemiddelde in Nederland”, vervolgt Van den Berg. “Staphorst en Deventer steken er in onze regio deze keer wat bovenuit. We zien besmettingen nu vooral ontstaan op feestjes, bruiloften en plekken waar grote groepen mensen bij elkaar komen. In de regio IJsselland zien we geen relatie met Koningsdag, al helemaal niet in vergelijking met de omgeving Amsterdam. De besmettingen komen vooral voor in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, omdat er meer mogelijk is geworden door de versoepelingen en omdat deze groep nog niet is gevaccineerd.”

Testen

Ook in het aantal testen is volgens Van den Berg een daling te zien. “Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen gebruikmaken van de zelftesten. Als ze dan een positieve uitslag hebben, zien we dat zij zich vaak nog opnieuw laten testen bij de GGD. Dat willen we ook graag, met name omdat de door de GGD gebruikte PCR-test veel betrouwbaarder is. Het bron- en contactonderzoek loopt verder volledig en het vaccineren gaat heel goed; deze week hebben we er weer vijfduizend vaccins bij gekregen. Onze timeslots lopen snel vol, wat betekent dat de bereidheid voor vaccinaties heel groot is. Mogelijk is dat ook de reden dat we in verhouding veel vaccins krijgen toegewezen.”

Ziekenhuizen

De GGD-directeur verwacht bij het vaccineren vooral veel drukte in juni. “Maar we hebben voldoende personeel in deze regio. Alleen voor als het erg uit de klauwen zou lopen, hebben we afspraken gemaakt met de ziekenhuizen. Daar is de druk nog hoog en zijn nog steeds veel behandelingen uitgesteld. Het is prettig als we geen beroep op hen hoeven doen. De ziekenhuizen hebben genoeg aan hun hoofd.”

Boetes

Nu door de versoepelingen de drukte toeneemt, de winkels en terrassen open zijn, wordt het met name in de weekenden druk in de binnensteden, ervaart Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland. “We hebben de indruk dat we dat goed kunnen handhaven. Het aantal boetes neemt spectaculair af. Dat komt vooral doordat er minder regels zijn. Het aantal toezichthouders blijft wel op niveau. We letten vooral op groepsvorming. Zo blijft de politie alert op feestjes. Je moet gewoon in deze periode niet in het ziekenhuis terechtkomen; het is er gewoon echt te druk.”

Schuldbewust

Mengerink zegt te merken dat horecaondernemers en winkeliers goed meewerken. “Ik neem niet graag meer het woord volhouden in de mond, maar feit is dat we met elkaar nog een week of zes moeten overbruggen. Het publiek luistert ondertussen goed naar de handhavers. Veel mensen houden zich niet helemaal aan de regels; het is code oranje, maar als ze worden aangesproken zijn ze wel schuldbewust. Hoewel we goed kunnen blijven handhaven, zouden we het niet erg vinden als de regels minder streng worden.”

“De versoepelingen zijn fijn voor de mensen, maar voor ons blijft het spannend”, besluit Van den Berg. “Het is voor ons belangrijk de cijfers goed te blijven volgen, met name of de daling in de ziekenhuizen doorzet.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.