Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gemeente Zwolle spreekt het vertrouwen uit in Coöperatie Tolhuislanden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De bewoners van Tolhuislanden zijn sinds 2018 bezig met de planvorming voor wind- en zonne-energie in hun woonomgeving. De gemeente heeft recent de gebiedsovereenkomst met een jaar verlengd en spreekt daarmee volgens de bewoners het vertrouwen in de Coöperatie uit.

Zij doen dit vanuit de gedachte dat, door zelf het initiatief te nemen, ze de regie over de inrichting van hun eigen leef- en werkomgeving hebben als het gaat over het realiseren van het opwekken van duurzame energie. De bewoners hebben zich hiervoor verenigd in de Coöperatie Duurzaam Tolhuislanden. De meeste bewoners en grondeigenaren zijn lid geworden van deze coöperatie. De Coöperatie heeft een gebiedsovereenkomst met de gemeente gesloten waarin is vastgelegd dat de coöperatie gedurende een vastgestelde periode het alleenrecht heeft voor de ontwikkeling en realisatie van zon- en windenergie met een jaarlijkse opbrengst tussen de 0,13 en 0,3 Peta Joule aan energie. De gemeente en de Coöperatie werken zodoende nauw samen. 

Doelstellingen

Het gebiedsaanbod moet uiteindelijk bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente Zwolle en daarmee aan de doelstellingen die in de Regionale Energie Strategie (RES) West-Overijssel zijn afgesproken. Afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het gezamenlijk onderzoeken van voorstellen waar wind- en zonenergie mogelijk en wenselijk zijn. Ook stond een eerlijke verdeling van de lusten en lasten centraal. Hiertoe is in werkgroepen samengewerkt, met als resultaat meerdere opstellingsvarianten. Deze varianten zijn in mei aan de leden van de Coöperatie voorgelegd en via een stemming zijn vijf varianten gekozen die nader worden onderzocht gaan. Voor het financieren van het project is via een leningsronde een substantieel bedrag vanuit de leden ingelegd. De komende tijd worden de gekozen onderzoeksvarianten nader onderzocht op haalbaarheid. 

De resultaten van dit onderzoek worden opnieuw voorgelegd aan de leden met het doel te komen tot een definitieve keuze. De definitieve keuze wordt aan de gemeente voorgelegd ter besluitvorming. Na positief besluit van de gemeente gaat de coöperatie voorbereidingen treffen om de energieprojecten te realiseren.