Afbeelding
Foto: Henk Boudewijns

Wandel met de wichelroede door het Engelse Werk

Algemeen

ZWOLLE - Historicus Girbe Buist en wichelroedeloper Johannes Zoet geven op zowel zondagmiddag 22 als op zondagmiddag 29 augustus een Keltische boomwandeling in het Engelse Werk bij Zwolle. Dat gebeurt in het kader van de manifestatie IJsselbiënnale.

De Kelten komen oorspronkelijk uit Centraal Europa en de boom speelde een belangrijke rol in hun cultuur. Zij zagen in de oeroude houtkolossen een symbool van het eeuwige leven. Ook kenden zij een boomkalender met dertien bomen en struiken die corresponderen met even zoveel mensentypen.

Folklore

Tijdens de wandeling gaat Girbe Buist in op de symbolische betekenis van boomsoorten die groeien in het Engelse Werk. Ook vertelt hij hoe bomen en struiken kunnen bijdragen aan onze strijd tegen de opwarming van de aarde. Deelnemers ontdekken tenslotte welke boom of struik bij hen hoort en welke rol die levensboom heeft gespeeld in onze folklore en cultuurhistorie.

Wichelroede

De Kelten sneden van hazelaartakken houten wichelroedes, waarmee zij krachtplekken opspoorden voor rituelen en rechtspraak. De deelnemers krijgen aan het begin van de wandeling een set wichelroedes, die ze mogen houden. Wichelroedeloper Johannes Zoet leert hoe ze de wichelroede moeten hanteren om energiebanen, krachtplekken en de uitstraling van bomen op te sporen en te meten.

Aanmelden

De Keltische boomwandeling duurt twee uur en vertrekt om 13.30 uur voor het restaurant het Engelse Werk aan het Engelse werk 4. Aanmelden kan per e-mail contact@pelgrimspad.nl. Neem ook voor meer informatie contact via met dit adres.