Afbeelding
Julia Engel

Wielrenner Anna van der Breggen krijgt Erepenning Zwolle

Algemeen

Burgemeester Peter Snijders reikte woensdagochtend 25 augustus om 10.15 uur bij de start van de tweede etappe van de Simac Ladiestour in Zwolle de Erepenning van de gemeente Zwolle uit aan voormalig Zwollenaar Anna van der Breggen. Dit gebeurt naar aanleiding van haar bronzen medaille bij de Olympische Spelen.

Zwollenaar Kirsten Wild, die aan de wedstrijd deelneemt, en eveneens een bronzen medaille bij de Spelen behaalde, werd in 2018 al onderscheiden met de Erepenning van de stad. Dat was naar aanleiding van haar geweldige prestaties op de WK baanwielrennen, waar ze dat jaar drie gouden en een zilveren medaille veroverde. Beide vrouwen beëindigen dit jaar hun professionele wielerloopbaan.

Internationale topprestaties

Al bijna tien jaar levert Anna topprestaties als klassementsrenner, klimmer en tijdspecialist,  Olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees- en Nederlands kampioen op de weg en wereldkampioen en Europees kampioen op de individuele tijdrit. Anna verzamelde door de jaren heen veel prijzen. Van de Giro Rosa tot de Waalse Pijl. De Olympische Spelen in Japan sloot zij af met een bronzen medaille op de individuele tijdrit. En dat voor iemand die ooit van zichzelf zei: ‘ik ben geen echte topsporter!’

Erepenning

De Erepenning wordt toegekend door burgemeester en wethouders aan Zwollenaren en niet-Zwollenaren met grote verdiensten voor de Overijsselse hoofdstad. Met Anna van der Breggen (en Kirsten Wild) telt het gezelschap houders van de Zwolse Erepenning nu 35 personen en/of organisaties.

Ereburger

De gemeente maakt onderscheid tussen de zilveren penning verbonden aan de Erepenning en de gouden penning verbonden aan het Ereburgerschap. Oud-burgemeester Henk Jan Meijer en ondernemer Wim Waanders zijn Ereburger van Zwolle. De gouden penning werd eerder uitgereikt aan wijlen eerste bevrijder Leo Major en oud-burgemeester Job Drijber.