Anna van der Breggen in actie tijdens de wegwedstrijd in Tokio.
Anna van der Breggen in actie tijdens de wegwedstrijd in Tokio. Foto: Ronald Hoogendoorn (Orange Pictures)

Gouden missie Van der Breggen en co mislukt

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

WIELRENNEN

Anna van der Breggen heeft haar olympische titel op de weg niet kunnen prolongeren. De renster die jarenlang in Zwolle woonde, bezig aan het laatste seizoen van haar imposante loopbaan, kwam als vijftiende over de meet in Tokio. Nederland slaagde ook niet in de gouden missie. Annemiek van Vleuten pakte wel zilver.

Nederland was op voorhand de te kloppen ploeg met vier toppers die allemaal voor het goud konden en wilden gaan. Misschien was het ontbreken van een echte knecht achteraf gezien wel het manco dat Oranje in de wegwedstrijd parten speelde. Dat en het feit dat de rensters zonder oortjes reden en dus geen informatie uit de ploegleiderswagen kregen. Te laat werd de achtervolging ingezet op de drie koplopers, die hun voorsprong zagen oplopen tot meer dan tien minuten. Dat was, zo gaf bondscoach Loes Gunnewijk na afloop aan, te veel. De kracht van koploper Anna Kiesenhofer werd onderschat en de Oostenrijkse kon niet meer worden bijgehaald. “De vluchters hadden veel meer voorsprong dan de bedoeling was en die Oostenrijkse bleek ook nog eens goed te kunnen doortrappen. Dat verschil is niet goed doorgekomen”, aldus Gunnewijk.

Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten hadden niet in de gaten dat Kiesenhofer nog vooruit reed toen de twee andere vluchters werden ingerekend. “Voor ons idee reden we voor de winst en dat blijkt niet zo te zijn geweest. Wij wisten gewoon niet dat die Oostenrijkse nog alleen aan de leiding reed. Wij kregen de informatie door dat de Poolse de laatste was die was bijgehaald. Vanaf toen zijn we op zich goed gaan koersen, want die late aanval van Annemiek op het circuit hadden we goed voorbereid”, verklaarde Van der Breggen. Marianne Vos zei later dat zij wel wist dat er nog iemand vooruit reed.

Van Vleuten sprong weg uit het peloton en kwam als tweede over de meet, maar was dus in de veronderstelling dat zij goud gewonnen had. Het besef dat zij geen olympisch kampioen was geworden, kwam even later. Toch kon Van Vleuten ook blij zijn met het zilver, vijf jaren nadat een gouden medaille uit haar handen was geglipt door een afschuwelijke valpartij. 

“Het is een mooie zilveren medaille voor Annemiek en ik denk dat ze daar van gaat genieten, maar het is ook wel een beetje zuur”, vond Van der Breggen, die woensdag een herkansing krijgt in de tijdrit. Daarop komt ze samen met Van Vleuten in actie. Van der Breggen won vijf jaren geleden in Rio de Janeiro brons in de race tegen de klok. De in Hasselt geboren renster is een erkend tijdritspecialist. In 2020 werd ze wereldkampioen na vier zilveren WK-medailles op dit onderdeel. Bondscoach Loes Gunnewijk gaf voor de Spelen aan dat de tijdrit op het lijf van de twee Oranje-vrouwen geschreven is. “Het is een zware tijdrit, glooiend. 22 kilometer lang volle bak. Dat moet ze wel liggen.”