Afbeelding
EPA

Zwolle blijkt goede kraamkamer van olympisch talent

Algemeen

Ondanks de moeilijke omstandigheden van de afgelopen anderhalf jaar haalde de Nederlandse equipe in Tokio een recordaantal Olympische medailles: 36 in totaal. Maar welke Nederlandse stad leverde ons eigenlijk historisch gezien de meeste medailles op? En hoe heeft Zwolle het tot nu toe gedaan?

De zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu heeft, nu alle medailles weer zijn verdeeld, een lijst gemaakt met alle Nederlandse medailles die we sinds 1900 op de Zomerspelen behaald hebben. Alle winnaars, hun medailles en hun geboorteplaatsen werden verzameld en daar kwam een ranking uit voort van steden en dorpen die historisch gezien de meeste Nederlandse Olympische medailles hebben voortgebracht.
Zwolle, de twintigste stad van Nederland qua inwoneraantal, staat in de medaillelijst op de dertiende plaats. Dat is boven grotere steden als Nijmegen, Enschede, Breda en Amersfoort. Waarmee gesteld kan worden dat Zwolle een meer dan gemiddeld goede voedingsbodem biedt voor toekomstige topsporters.
Het goud is voor Amsterdam, met in totaal 96 medailles, waarvan 23 gouden, 29 zilveren en 44 bronzen medailles. Het zilver gaat naar Den Haag, met 55 Olympische medailles, veroverd door de 40 Olympische winnaars die hun wiegje in de hofstad hadden staan. Het brons is voor Rotterdam, met 39 Olympische medailles, waarvan 12 gouden, 11 zilveren en 16 bronzen medailles.