Afbeelding
Eigen foto

Stadkamer en Taalpunt vragen op ‘Lettersoepdag’ aandacht voor laaggeletterdheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Stadkamer en Taalpunt vragen in de week van Lezen en Schrijven, van maandag 6 tot en met zondag 12 september, op woensdag 8 september extra aandacht voor Zwollenaren die lezen en schrijven moeilijk vinden. Dat doen ze door die dag uit te roepen tot de Zwolse Lettersoepdag.

Wethouder Michiel van Willigen geeft deze dag het officiële startsein in Zwolle-Zuid. Taalpuntdocenten, medewerkers van Travers Welzijn, gemeente Zwolle en taalvrijwilligers delen die dag in Zwolle soep met lettervermicelli uit en vertellen bezoekers meer over hulp bij de Nederlandse taal én wat het betekent als mensen moeite hebben met lezen en schrijven. 

Gesprek

Wie in gesprek wil, komt op woensdag 8 september om 11.00 uur naar één van de volgende locaties: Wijkcentrum/ winkelcentrum Holtenbroek, Wijkcentrum de Pol/de markt in Zuid, Wijkcentrum Oost of Stadscafé Stroomberg. Op zaterdag 11 september zijn Stadkamer en Taalpunt om 11.00 uur aanwezig op het Katwolderplein in Kamperpoort.

Gevolgen
“In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen”, aldus de twee organisaties. “Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Zwolle gaat het om ongeveer 9 procent van de volwassen inwoners. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.?Het maakt mensen kwetsbaar: zij zijn vaak minder zelfredzaam,?minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.” Van maandag 6 tot en met zondag 12 september heeft Stichting Lezen en Schrijven daarom landelijk de Week van Lezen en Schrijven georganiseerd. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalpunt in Stadkamer neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Activiteiten
In de Week van Lezen en Schrijven vragen de organisaties samen met de gemeente Zwolle, de taalsamenwerking Zwolle en Travers Welzijn aandacht voor laaggeletterdheid. Ze hebben activiteiten georganiseerd zoals de Zwolse Lettersoepdag en brengen taal op een speelse en muzikale wijze onder de aandacht bij peuters en ouders. Bij alle Stadkamer vestigingen staat er deze week een grote glazen pot gevuld met letterkoekjes voor iedereen klaar. In Stadkamer centrum worden deze koekjes de gehele week ook in de horeca verstrekt bij elk kopje thee of koffie dat die dag geschonken wordt. Alle informatie is te vinden op de website van Stadkamer.