Afbeelding
Foto: Eigen foto

GGD IJsselland verlaagt vaccinatiedrempels onder meer met vaccinatiebus

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Nu de massale vaccinatiecampagne is afgerond, waarbij GGD IJsselland ruim 650.000 vaccinaties zette, begint deze week een nieuwe fase in het vaccinatieproces. “We willen drempels wegnemen bij de mensen die nog niet de kans hebben gezien om zich te laten vaccineren”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccineren GGD IJsselland.

In de zomermaanden, toen het massale vaccinatieproces zijn piek bereikte, is GGD IJsselland zich gaan voorbereiden op het vervolg. “We zijn gaan onderzoeken welke redenen mensen hebben om zich niet te laten vaccineren. Daaruit bleek dat we voor verschillende struikelblokken wel een oplossing kunnen bieden”, aldus Van Buuren. “Zo kan men zich nu overal zonder afspraak laten vaccineren, krijgen mensen met prikangst extra begeleiding en starten we deze week met de vaccinatiebus. Laagdrempelig, persoonlijk en dichtbij is ons streven. Acties die passen bij onze regio, onze wijken en onze inwoners. En dat gaan we de komende maanden steeds verder uitwerken.”

Vaccinatiebus

De vaccinatiebus wordt vrijdag en zaterdag voor het eerst ingezet. Nieuwleusen heeft de primeur. De bus staat daar op vrijdag 10 en zaterdag 11 september van 09.00 tot 15.30 uur aan de Burgemeester Backxlaan, op het parkeerterrein bij zwembad De Meule. Een afspraak maken voor een prik is niet nodig. Ook voor informatie over de corona-vaccins kan men terecht bij de bus. De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.

Kiezen

In de vaccinatiebus kan iedereen vanaf 12 jaar terecht voor een eerste of tweede prik. Wie voor de tweede prik komt, moet er rekening mee houden dat er tussen de eerste en tweede prik minimaal drie weken tijd zit. Bezoekers kunnen kiezen tussen het mRNA-vaccin en het Janssen-vaccin. Wanneer de eerste prik in de bus wordt gehaald, kan de tweede vaccinatie een volgende keer in de bus of op één van de vaste locaties van GGD IJsselland, worden gehaald.

Mondkapje

Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is een geldig legitimatiebewijs verplicht. Dit geldt ook voor kinderen. In de bus moet men verder een mondkapje op hebben.

Recht

Na Nieuwleusen volgen meer plekken in regio IJsselland waar de bus een aantal dagen gaat staan. Van Buuren: “Vooraf wordt onder andere via onze website www.ggdijsselland.nl en verschillende social media kanalen aangekondigd waar de bus staat en op welk moment. We hopen door dichtbij te zijn mensen alsnog de kans te geven om zich te laten vaccineren. Iedereen heeft recht op een vaccinatie. Zo zorgen we er samen voor dat er minder mensen besmet raken en ziek worden van het coronavirus.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden