Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse houtkunstenaar Otten werkt met ‘gewaterde iepen‘

Algemeen

ZWOLLE - De Zwolse houtkunstenaar Edward Otten heeft een oude gewoonte in ere hersteld: hij laat stammen van iepen vier jaar lang in het water liggen van een wetering in Zwolle. Zaterdag takelde hij de stammen eruit.

Vier jaar geleden kieperde Otten tien boomstammen van iepen in een wetering bij zijn bedrijf aan de rand van Zwolle. Het zijn bomen die in de Flevopolder gekapt moesten worden vanwege de iepziekte. Het wateren van iepen is een vorm van verduurzaming van hout die nog slechts hier en daar wordt toegepast in Nederland. Maar Edward heeft het juist herontdekt. “Het hout blijft zo beter bewaard en wordt sterker. Gewaterd hout is minder gevoelig voor krimpen en scheuren. En het hout krijgt een diepere kleur en structuur”, vertelt hij.

Waterleven

Met de tewaterlating bewijst Otten niet alleen het hout een dienst, maar ook de ecologie van het water, ontdekte hij. “Wat ik zie is dat de stammen zorgen voor vertraging van de stroom, waardoor er meer waterleven ontstaat: kikkers, insecten en ijsvogels. Het gonst nu van leven rond de stammen.” De kunstenaar wil de gewaterde iepen laten zagen in een houtmolen. “Gewaterde iep is in Nederland uit de gratie geraakt. Vroeger werd het veel gebruikt voor meubels. Het is een luxe variant van eiken en beuken. Iepenhout heeft een warme uitstraling en een mooie tekening.”