Rosa Kreiter, coördinator informele zorg bij Steunpunt Mantelzorg.
Rosa Kreiter, coördinator informele zorg bij Steunpunt Mantelzorg. Foto: Studio Reyneveld

Aandacht voor jonge Zwolse mantelzorgers

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - In Zwolle wonen duizenden jonge mantelzorgers; kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat zorg nodig heeft. Die zorgen voor én zich zorgen maken om een ander. Voor hen is het fijn om nu en dan hun hart te luchten. Of leuke dingen te doen met leeftijdsgenootjes die ook voor iemand zorgen. Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, biedt hen dit, het hele jaar door. In november, de Maand van de Mantelzorg, zijn er extra activiteiten.

“Eén op de vijf mensen tot 24 jaar groeit op met een familielid dat extra aandacht nodig heeft, vanwege een ziekte, beperking, handicap of psychische aandoening”, vertelt Rosa Kreiter, coördinator informele zorg bij Steunpunt Mantelzorg. “Zorgen voor de ander is voor veel jonge mantelzorgers niet meer dan normaal. Toch is het niet altijd makkelijk. Als je moeder vaak somber is, je vader langdurig ziek is of je broer of zus autisme heeft bijvoorbeeld, dan heb je vaak minder tijd voor jezelf. Omdat je thuis vaker helpt met schoonmaken, boodschappen doen en eten koken. Of omdat je rekening moet houden met de ander of je broertje of zusje naar school moet brengen. Het kan ook zijn dat je vaak nadenkt over de situatie thuis of over de ziekte of aandoening van de ander.”

“Wij organiseren leuke activiteiten, voor alle leeftijden. Om even te ontspannen of aan iets anders te denken”, zegt Kreiter. “Of we koppelen de jonge mantelzorger aan een ervaringsmaatje; iemand die weet hoe het is om voor een ander te zorgen. Steunpunt Mantelzorg geeft daarnaast ook informatie, advies en trainingen, zoals die voor studerende jonge mantelzorgers en de Brusjesgroep. Ook mag je altijd langskomen of een berichtje sturen voor een persoonlijk gesprek.”

In de Maand van de Mantelzorg kunnen mantelzorgers van 8 tot en met 12 jaar op dinsdag 30 november meedoen aan Vuurkracht Junior. Van 18.30 tot 20.30 uur zijn er buitenactiviteiten bij wijkboerderij De Klooienberg. En jongeren boven de 12 jaar leren op woensdag 10 november stevig in hun schoenen te staan, tijdens de Krav Maga-les. Van 16.15 tot 17.15 uur, in de gymzaal aan de Palestrinalaan.

De Maand van de Mantelzorg is niet alleen voor jonge mantelzorgers. De maand is bedoeld voor alle Zwolse mantelzorgers. Zij kunnen meedoen aan een activiteit of een cadeau ophalen én ze mogen een inspirerende sessie volgen. Vanaf maandag 4 oktober staat het programma op www.zwolledoet.nl/maand-mantelzorg.
“Mantelzorgers kunnen bovendien de individuele mantelzorgwaardering aanvragen”, zegt Kreiter ten slotte. “Voor jonge mantelzorgers is het een bioscoopkaart, van de gemeente Zwolle, als blijk van waardering voor hun rol als mantelzorger. Dit is tot en met 31 december aan te vragen via www.mantelzorgwaarderingzwolle.nl.”

Ondersteuning of meer informatie? Mail of app Rosa Kreiter: rosa@zwolledoet.nl of 06 - 42109474.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14