Rico Strieder aan de bal in het duel met Go Ahead Eagles. De nederlaag in de IJsselderby dreunde aan het begin van deze week nog flink na.
Rico Strieder aan de bal in het duel met Go Ahead Eagles. De nederlaag in de IJsselderby dreunde aan het begin van deze week nog flink na. Foto: Raymond Smit

Rico Strieder zoekt het succesmoment

· leestijd 2 minuten Algemeen

De kater van de nederlaag tegen Go Ahead Eagles zal volgens Rico Strieder nog minimaal een half jaar blijven hangen, totdat in april de volgende IJsselderby op het programma staat. Toch heeft zijn ploeg geen tijd om bij de pakken neer te gaan zitten, want vandaag (woensdag) komt concurrent Sparta op bezoek in Zwolle. “Het móet een keer goed vallen en dat moment gaat komen.”

door Erwin Dijk

Met Jong Bayern München vocht Rico Strieder derby’s uit tegen stadgenoot TSV 1860 München, maar die haalden het niet bij de sfeer rondom de IJsselderby. “Het was prachtig om mee te maken, voor dit soort wedstrijden speel je voetbal. De hele week kijk je ernaar uit, de hele stad leeft mee en de training op zaterdag met al dat publiek was fantastisch. Ook tijdens de wedstrijd was de sfeer geweldig. Dan is het nog drie keer zo zuur als normaal dat we hebben verloren. We wilden laten zien dat wij de nummer één zijn.”

De klap van de nederlaag dreunde maandag dan ook nog flink na. “Het was niet makkelijk om vanmorgen naar de club te gaan”, vertelde Strieder maandagmiddag. “We zijn allemaal heel erg teleurgesteld. De spelers, de staf, maar ook de supporters en de rest van de stad hadden een resultaat verwacht. We moeten dit wel even verwerken.”

De pijnlijke cijfers zijn inmiddels genoegzaam bekend. PEC Zwolle staat na vijf wedstrijden nog altijd op nul punten en wacht zelfs nog op het eerste doelpunt. Niet alleen lukte het de ploeg nog niet om daadwerkelijk het net te vinden, de Zwolse aanvallers komen ook nauwelijks in de buurt. Het creëren van kansen is dit seizoen een groot probleem. Het enige doelpunt van Go Ahead Eagles viel weliswaar pas een kwartier voor tijd, maar ook in de vijf kwartier daarvoor maakte de thuisploeg veel meer aanspraak op de overwinning. PEC noteerde slechts drie doelpogingen binnen de palen en een van de grootste kansen, een kopbal van Daishawn Redan, ging net naast. Even leek het eerste doelpunt aanstaande toen PEC vlak na rust een penalty kreeg, maar arbiter Kevin Blom besloot na het zien van de videobeelden dat Eagles-verdediger Nauber tóch geen hands maakte.

Volgens Strieder is het gebrek aan kansen en stootkracht in de derby wel enigszins verklaarbaar. “Het heeft voor een deel te maken met de afgelopen weken. Het ontbreekt ons aan zelfvertrouwen en dan is het erg moeilijk om naar voren te spelen en kansen te creëren. Het was niet dat we niet wilden. Volgens mij heeft iedereen zijn best gedaan, maar op dit moment komt het er gewoon niet uit.”

Lastig seizoen

De ervaren middenvelder heeft wel een idee over wat er nodig is om PEC weer op het juiste spoor te krijgen. “Een succesmoment. Dat kan een doelpunt zijn, maar ook een goede verdedigende actie. En we moeten het vertrouwen op dit moment ook uit de training halen, want daar gaat alles tien keer beter. Ik denk dat iedereen inmiddels wel door heeft dat het een heel lastig seizoen gaat worden, mar we weten ook dat we het met z’n allen nog steeds om kunnen draaien. Het móet een keer goed vallen en dat moment gaat komen, hopelijk woensdagavond al tegen Sparta. Het zou fantastisch zijn als we deze week vier of zes punten kunnen pakken.”

Mooie tijd

Na de midweekse speelronde staat zaterdag het duel tegen Strieder’s oude club FC Utrecht op het programma. De middenvelder kwam in 2015 van Bayern München over naar de Domstad en speelde er bijna honderd officiële wedstrijden. “Het is leuk om daar weer op bezoek te gaan. Ik ken er nog veel mensen en heb nog regelmatig contact met spelers en mensen van de technische en medische staf. Ik heb er een mooie tijd gehad. Vorig jaar ben ik er natuurlijk ook al terug geweest, maar toen was er geen publiek bij. Nu gelukkig wel en dat motiveert nog meer om daar te winnen.”

Strieder kwam in januari 2020 op huurbasis naar Zwolle, speelde nog een aantal wedstrijden tijdens het seizoen dat door de corona-uitbraak afgebroken werd en tekende die zomer een tweejarig contract. Dat loopt komende zomer – waarin hij 30 wordt – af, maar met zijn sportieve toekomst is de Duitser niet bezig. “Ik heb het goed naar mijn zin in Zwolle. Het is een leuke stad met goede omstandigheden om te wonen. Maar op dit moment denk ik niet aan wat er volgende zomer gaat gebeuren. Dat zal misschien in de winter, of anders in februari of maart duidelijk worden. Het seizoen duurt nog heel lang en we moeten ons daar nu volledig op focussen.”