Jazzbassiste Deborah Slijkhuis met haar basgitaar.
Jazzbassiste Deborah Slijkhuis met haar basgitaar. Foto: Eva Posthuma

Zwolse basgitariste Deborah Slijkhuis brengt album uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - De Zwolse jazz bassiste Deborah Slijkhuis (25) heeft afgelopen periode haar eerste album uitgebracht onder haar eigen naam. Het album heet ‘Phrases of Freedom’, wat letterlijk vertaald ‘zinnen van vrijheid’ betekent. De nummers op het album gaan over de zoektocht die Deborah doormaakt in het vinden van innerlijke vrijheid. “In ieder nummer vertel ik een stukje van dit verhaal”, licht de bassiste toe. Haar nummers trekken belangstelling bij jazzliefhebbers. Ze is tot nu toe meerdere keren geïnterviewd, onder andere door verschillende landelijke radiostations.

Door Joost ter Bogt        

Deborah begon met het werken aan haar album als opdracht voor haar toenmalige opleiding. “Ik deed op ArtEZ in Zwolle de opleiding Jazz en Pop. Doordat we lang niet naar school konden, en omdat optreden niet mogelijk was, moest ik opzoek naar een andere manier van afstuderen. Daarom besloot ik te gaan werken aan een album. Dit album is na veel werk het resultaat en daar ben ik ontzettend tevreden mee.”

De zoektocht naar vrijheid vanbinnen, centraal in haar muziek, ontstond tijdens een reis naar Alaska met haar destijdse vriend. “Het contrast tussen het drukke leven in Nederland en de natuur in Alaska zette me aan het denken. Het zette me aan het denken over wat vrijheid voor mij is en hoe ik dit kan bereiken. Algauw ontstond het idee om muziek te maken over dit thema.” Een conceptalbum bleek enkel nog een kwestie van tijd.

Uit het proefalbum werd de beste muziek gekozen, waarna Deborah verder ging met alles wat er bij het maken van een album komt kijken.”Het opnemen, oefenen en mixen duurde maanden, maar dat was fantastisch.”

Het opnemen, oefenen en mixen duurde maanden

Al vroeg in haar leven ontstond bij Deborah de liefde voor jazz. Ze begon op haar achtste met pianospelen, maar belandde uiteindelijk per toeval achter een basgitaar. “Ik ging bij een bandje, maar dat bandje mistte een basgitarist. Omdat ik net nieuw was, leek die keuze logisch. Sinds dien ben ik echt van het instrument en van de muziek gaan houden.” Een van de leuke dingen van jazz is volgens Deborah het thema dat ieder muziekstuk kent. “Er is veel ruimte voor improvisatie en spontaniteit, maar uiteindelijk houd je wel vast aan een thema. Als je gaat jammen met een groep, dan kan er chemie ontstaan tussen de verschillende artiesten. Dat is echt bijzonder.”

De muziek van haar nieuwe album wordt goed ontvangen. Verschillende afspeellijsten op Spotify, waarmee je een groot publiek kunt bereiken, hebben haar muziek toegevoegd. Ook heeft ze verschillende radiostations te woord gestaan. “Ik sprak met NPO Radio 2 Soul & Jazz en kwam op radiostation Sublime. Ook wordt mijn muziek soms al gedraaid op verschillende radiostations.”

Een tweede album is ook al op komst. “Ik ben in mijn hoofd alweer bezig met nieuwe muziek. Er liggen al nummers klaar.” Luister de muziek via deze site:

www.deborahslijkhuis.com

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16