Bram van Polen loopt samen met Samir Lagsir en Eliano Reijnders warm tijdens het duel afgelopen zondag. Nadat hij er vanwege een coronabesmetting enkele weken uit was, kon de routinier in de slotwedstrijd nog invallen.
Bram van Polen loopt samen met Samir Lagsir en Eliano Reijnders warm tijdens het duel afgelopen zondag. Nadat hij er vanwege een coronabesmetting enkele weken uit was, kon de routinier in de slotwedstrijd nog invallen. Foto: Henry Dijkman

Bram van Polen telt z’n zegeningen

· leestijd 3 minuten Algemeen

Zwolle - Het seizoen zit er voor PEC Zwolle op en daar zal geen liefhebber, maar ook geen speler al te rouwig om zijn. De jaargang 2020-2021 zal vooral de boeken ingaan als het seizoen van de lege stadions. “Iedere voetballer zal zeggen dat spelen zonder publiek verschrikkelijk is”, aldus Bram van Polen.

(door Erwin Dijk)

Op enkele individuele gevallen na wist PEC het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden, maar eind april was het toch ineens raak: zes spelers bleken besmet. Aanvoerder Van Polen kreeg de onheilstijding op de maandag nadat hij met een doelpunt en contractverlenging de gevierde man was geweest rond de wedstrijd tegen SC Heerenveen. “De week daarvoor hadden we al drie gevallen gehad. Ik kwam die ochtend op de club en werd getest. Ik hoorde meteen dat ik positief was. Ik dacht eerst dat ze een geintje maakten, want ik heb echt geen idee hoe ik het opgelopen heb. We leven al een jaar in een bubbel en op de club waren de voorzorgsmaatregelen op dat moment al heel extreem. We gingen bijvoorbeeld met eigen vervoer naar wedstrijden, we douchten niet op de club en zelfs de wedstrijdbesprekingen deden we via de telefoon. Het moet wel haast op het veld gebeurd zijn.”

Hoe het ook zij, Van Polen ging direct naar huis en was veroordeeld tot tien dagen thuisisolatie. “Ik heb twee dagen behoorlijk koppijn gehad en me lamlendig gevoeld. Aan de andere kant: we zaten tien dagen met z’n vieren in huis met behoorlijk slecht weer. Daar wordt niemand veel fitter van. Zo’n situatie is dus niet aan te raden, maar uiteindelijk hebben we ons prima gered hoor. We zijn gezond en we voelen ons goed.” Van Polen trainde vrijdag voor het eerst weer met de groep en deed zondag zelfs nog een half uurtje mee.

Geluk bij een ongeluk was dat PEC op het moment van de uitbraak al zo goed als veilig was. Achteraf maakt het de overwinningen in april tegen FC Twente en SC Heerenveen extra waardevol. “Je moet er niet aan denken dat zoiets gebeurt wanneer je in een situatie zit als bijvoorbeeld Emmen.”

De winst tegen FC Groningen van afgelopen zondag was voor PEC een positieve afsluiting van een seizoen dat niet alleen door de afwezigheid van publiek in de stadions tamelijk grauw was. Gezien de begroting deed PEC het met een dertiende plaats in de eindstand niet eens zo slecht en de ploeg kwam niet in acuut degradatiegevaar, maar toch kwam het seizoen nooit écht goed op gang. Tekenend was bijvoorbeeld dat PEC met de genoemde overwinningen tegen Twente en Heerenveen slechts één keer twee zeges op rij boekte. De matige resultaten, maar ook de negatieve sfeer rondom de club kostten trainer John Stegeman eind februari zijn baan.

“Ik denk dat we alleen van Twente onterecht gewonnen hebben, voor de rest hebben andere clubs alleen maar punten gestolen van ons.”

Van Polen typeert het als ‘een seizoen van uitersten’. “Het ontslag van de trainer was natuurlijk erg vervelend, maar het was ook een seizoen waarin het voetballend gewoon niet goed genoeg was. Het klinkt als een cliché, maar de échte wil om doelpunten te maken en tegendoelpunten te voorkomen, ontbreekt soms bij ons. Ik denk dat we alleen van Twente onterecht gewonnen hebben, voor de rest hebben andere clubs alleen maar punten gestolen van ons.”

Verwachtingen

Afgezet tegen de hoogtij-jaren met onder meer de winst van de beker en de Johan Cruijff Schaal en de zesde plaats in de eredivisie in 2015, vallen de resultaten van PEC Zwolle eigenlijk al vijf seizoenen op rij in meer of mindere mate tegen. “We hebben zeker wel goede periodes gehad, bijvoorbeeld het eerste half jaar onder John van ’t Schip en een periode onder Jaap Stam. Maar als je het over hele seizoenen hebt, dan klopt dat. Het is een combinatie van factoren en het komt voor een deel ook door de fantastische jaren die we gehad hebben. Daardoor zijn de verwachtingen ook hoger geworden. Dat hebben we dus over onszelf afgeroepen. Maar daarnaast vind ik het de laatste jaren ook vrij onrustig rond de club. De verschillende groepen zoals het eerste elftal, de jeugdopleiding en het kantoorpersoneel, supporters en sponsoren zijn naar mijn idee de laatste jaren een beetje uit elkaar gegroeid. Het zou mooi zijn als de nieuwe trainer dat weer bij elkaar kan brengen. Ik ken Art Langeler natuurlijk goed en ik heb er vertrouwen in dat hij dat kan.”

Maandag stond in het teken van het afscheid van diverse spelers en stafleden, gisteren was de eerste bijeenkomst met Langeler en de nieuwe selectie. Voordat de voorbereiding op 23 juni van start gaat, rest de vakantie. “We hebben wel een camping geboekt in Spanje, maar het is natuurlijk afwachten hoe dat allemaal uitpakt. We zullen zien.”