Afbeelding
Foto: Jan Amse

Theater Na de Dam van Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden presenteren online Theater Na de Dam-productie. Performance ’HEEN’ is op 4 mei vanaf 20.30 uur live te volgen via en online stream en RTV Oost.

‘HEEN’, is een theatrale performance met muziek, licht en verhalen in de binnenstad van Zwolle. ‘HEEN’ wordt opgevoerd ter nagedachtenis van de Joodse Zwollenaren die in oktober 1942 werden gedeporteerd. Een concept van theatermaker Lieke van der Vegt en artistiek leider Jolmer Versteeg dat wordt uitgevoerd door twintig jongeren uit Zwolle, met woorden van stadsdichter Sarah Lucassen en muziek van BrotherTill en Colored Monkeys. ‘HEEN’ is onderdeel van Theater Na de Dam, een landelijk jaarlijks initiatief dat voorstellingen en concerten presenteert na afloop van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. 

Celeanum aan de Veerallee

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren door de bezetter bijeengebracht in de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum aan de Veerallee. Vrouwen en kinderen van circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen. Op zaterdag 3 oktober werd de vrouwen en kinderen onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Vanuit daar werden de mannen, vrouwen en kinderen naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde.

‘HEEN’

Twintig jongeren lopen op dinsdag 4 mei 2021 HEEN, de route die Joodse Zwollenaren op vrijdag 2 oktober 1942 liepen. Vanuit hun voormalige woonadressen in Zwolle, te voet richting het Celeanum aan de Veerallee. Met grote lichtobjecten wordt licht geworpen op de gelopen routes in 1942 en delen de theatermakers in woord en muziek de verhalen van deze Zwollenaren. De routes met verhalen en livemuziek worden gevolgd door camera’s en zijn via een stream live te volgen. 

“De beeldende vorm die gekozen is om samen stil te staan en te herdenken is krachtig, bijzonder om in deze tijd je zo verbonden te voelen door een samenwerking waar ook de bezoeker getuige van mag en kan zijn”, zegt Anna Bouwman, adjunct directeur Zwolse theaters

Onderzoek

Jongeren uit Zwolle doen samen met theatermakers Jolmer Versteeg en Lieke van der Vegt in aanloop naar dinsdag 4 mei onderzoek naar deze geschiedenis van Zwolle, in samenwerking met Stichting Stolpersteine Zwolle. De jongeren bewandelen met grote lichtobjecten, vanaf verschillende Stolpersteine, de route naar het Celeanum en vertellen onderweg de verhalen van deze mensen. Vanaf het Celeanum zorgen onder andere BrotherTill en Colored Monkeys voor livemuziek en stadsdichter Sarah Lucassen voor spoken word. 

Samenwerking

HEEN is een coproductie van Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters. In samenwerking met en met dank aan Gemeente Zwolle, Delta Wonen, Bevrijdingsfestival Overijssel, Stichting Stolpersteine Zwolle, Werkplaats Zwolse theaters, Hanzestrohm, Rotary Zwolle, Provincie Overijssel en Hervormd Weeshuis Zwolle. 

Meer informatie: https://zwolsetheaters.nl/programma/heen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding