Afbeelding

Stadkamer en Taalpunt vragen aandacht voor laaggeletterdheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - In de week van Lezen en Schrijven vragen Stadkamer en Taalpunt  op woensdag 8 september extra aandacht voor Zwollenaren die lezen en schrijven moeilijk vinden. 

Dat doen ze door die dag uit te roepen tot de Zwolse Lettersoepdag, die in Zwolle-Zuid wordt geopend door wethouder Michiel van Willigen.  . 

Taalpuntdocenten, medewerkers van Travers Welzijn, gemeente Zwolle en taalvrijwilligers delen die dag in Zwolle soep met lettervermicelli uit en vertellen meer over hulp bij de Nederlandse taal én wat het betekent als je moeite hebt met lezen en schrijven. 

Wie in gesprek wil kan woensdag 8 september om 11.00 uur naar één van de volgende locaties komen: 

Wijkcentrum/ winkelcentrum Holtenbroek

Wijkcentrum de Pol / de markt in Zuid

Wijkcentrum Oost 

Stadscafé Stroomberg. 

Op zaterdag 11 september zijn Stadkamer en Taalpunt om 11.00 uur op het Katwolderplein.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. 

In Zwolle gaat het om ongeveer 9 procent van de volwassen inwoners. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: zij zijn vaak minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. 

Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom landelijk de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalpunt in Stadkamer neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek, samen met de gemeente Zwolle, de taalsamenwerking Zwolle en Travers Welzijn Ze organiseren activiteiten zoals de Zwolse Lettersoepdag en brengen taal op een speelse en muzikale wijze onder de aandacht bij peuters en ouders. 

Bij alle Stadkamer vestigingen staat er die week een grote glazen pot gevuld met letterkoekjes voor iedereen. In Stadkamer centrum worden deze koekjes de gehele week ook in de horeca verstrekt bij elk kopje thee of koffie dat die dag geschonken wordt. 

De week van Lezen en Schrijven duurt van maandag 6 tot en met zondag 12 september.

Alle informatie is te vinden op www.stadkamer.nl