Hilde van der Tuin. 'Bijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling.'  (Foto: Frans Paalman)
Hilde van der Tuin. 'Bijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling.' (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Hilda schrijft helende voorleesverhalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - ā€œKinderen voelen vaak dezelfde emoties als volwassenen, maar beleven het andersā€. Hilda maakt met haar verhalen een brug tussen voelen en begrijpen, waardoor ouders en kinderen met elkaar kunnen praten over gevoelige onderwerpen. ā€œEen boodschap of tip is vaak abstractā€ vertelt Hilda. ā€œHet sluit niet altijd op de belevingswereld van kinderen aan, zo zijn mijn versterkende voorleesverhalen ontstaanā€.

(door Esther Mostert)

ā€œIk probeer mijn advies te vertalen in begrijpelijke taal. De troostende lessen worden in het verhaal uitgesproken door een dier, knuffel of wijs figuur zoals Spiderman. Zo maak ik het voor een kind interessantā€. Hilda van der Tuin (50) is kinder- en jongerencoach. Ze heeft een eigen coachpraktijk in Zwolle voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Ook biedt ze opvoedondersteuning voor ouders en ze verzorgt workshops rondom verschillende themaā€™s op het gebied van opvoeden en opgroeien. Denk aan puberperikelen, omgaan met verlies, angst en hoogbegaafdheid.

Door de coronamaatregelen ligt echter een deel van haar werkzaamheden stil. Toch blijft Hilda positief. Ze probeert in mogelijkheden te denken en is op zoek gegaan naar alternatieven. Ze gebruikt de beperkingen om bepaalde werkzaamheden verder uit te diepen. Het schrijven van versterkende voorleesverhalen is een tool die Hilda al langer inzet bij de begeleiding van ouders en kinderen. Het is een mooie manier om de gevoelens van kinderen vertalen. ā€œHet is zo belangrijk dat kinderen zich begrepen voelen. Mijn helende voorleesverhalen zorgen daarvoor, want kinderen kunnen zich herkennen in de verhalen die ik op maat voor ze schrijf. Hierdoor kan een verandering op gang komenā€.

ā€˜Verrassend hoeveel kracht een verhaal heeftā€™

Hilda legt uit waarom het zo goed werkt om met een verhaal een boodschap over te brengen. ā€œEen boek of persoonlijk verhaal kan heel mooi op de belevingswereld van het kind aansluiten. Daardoor komt de boodschap denk ik net even anders binnenā€. Een helend voorleesverhaal raakt volgens Hilda het onderbewuste. ā€œHet komt binnen op zielsniveau, omdat de belevingswereld van het kind wordt vergroot en de fantasie wordt geprikkeldā€. Hilda schrijft verhalen waarin kinderen zichzelf en hun eigen ervaring kunnen herkennen, waardoor haar boodschap of tip beter overkomt en makkelijker wordt opgepikt. ā€œBijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling. Herkenning geeft erkenningā€.

In haar werk als kind- en jongerencoach heeft ze al veel positieve reacties gekregen op haar helende voorleesverhalen. Ze gunt dit ook aan kinderen en ouders buiten haar coachpraktijk om. Dat heeft ze nu mogelijk gemaakt. Via haar site kan je een vragenformulier aanvragen. Daarna voert ze een gesprek (telefonisch of via Zoom) met de ouders van het kind. Hilda schrijft dan het verhaal en stuurt het per post op, zodat de ouder het verhaal zelf aan zijn of haar kind kan voorlezen. Prijzen vanaf 50 euro.

www.jijzwolle.nl