Peter Renes geeft met Nanda van Keulen online workshops ‘Gilde Power, Veerkracht op leeftijd’.
Peter Renes geeft met Nanda van Keulen online workshops ‘Gilde Power, Veerkracht op leeftijd’. Foto: Frans Paalman

Online kracht in derde levensfase met Gilde Power

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Stichting Gilde Zwolle start donderdag 18 februari online workshops voor senioren, onder de naam ‘Gilde Power, Veerkracht op leeftijd’. Deze workshop is vijf keer live gegeven, maar gaat nu dus online vanwege corona. Deelnemers komen hierdoor met elkaar in gesprek, en vervolgens tot actie. “Het werkt als een soort vliegwiel; mensen vergroten op deze manier hun netwerk en kunnen meer richting geven aan hun leven,” vertelt trainer Peter Renes.

(door Sigrid Aalfs)

Gilde Power bestaat uit vijf workshops met thema’s als Lichaam en geest, Sociale contacten, Materiële situatie, Arbeid en maatschappelijke participatie, en Waarden en inspiratiebronnen. Op 11 februari is een proef hoe om te gaan met Zoom voor diegenen die willen, daarna start de eerste workshop op 18 februari.

In de derde levensfase, de fase na het werkende leven, hebben mensen vaak meer tijd en ruimte. Als ze zich nog graag willen ontwikkelen, maar misschien nog niet weten waarin, kan deze workshop hen daarbij helpen. Drie vragen zijn daarin belangrijk; waar staat iemand nu, waar wil iemand naar toe, en hoe dat te bereiken?

De workshops bieden online ontmoetingen waarin mensen met elkaar in gesprek komen over levensthema’s. Ze vertellen elkaar wat hen bezig houdt en kunnen samen stappen daarin gaan zetten. Na de Power-workshops gaan Power-kringen vaak door als koffie- of eetgroepen. Tussen workshops door kunnen deelnemers elkaar digitaal ontmoeten of tijdens een wandeling. Dan kunnen ze samen zaken uitzoeken en zo elkaar een zetje geven.

Veerkracht help gedrag aan te passen aan een nieuwe fase

Renes: “Stel dat iemand goed woont, maar hij of zij beseft dat er later toch eens zorg nodig is. Of iemand wil minder onderhoud om een woning hebben. Dan kan diegene zich gaan oriënteren op andere woonvormen in Zwolle. Die kan dat samen met anderen oppakken; een groep vormen van mensen die daar ook naar op zoek zijn, en daar samen over nadenken.”

Doel van de workshop is dat mensen erachter komen dat ze zelf sturing kunnen geven aan hun nieuwe levensfase. “Veerkracht, je gedrag aanpassen aan de nieuwe fase, helpt daarbij. In gesprekken zien mensen dat ze veerkracht hebben, daardoor komen ze verder.”

Er zijn tot nu toe drie aanmeldingen, bij zes gaat het door. “Ik ben heel benieuwd of mensen hun schroom om dit digitaal te doen, kunnen overwinnen. Maar mensen, ook ouderen, maken de digitale vaardigheden zich ook wel weer eigen maken.”

De workshop wordt gegeven door Nanda van Keulen en Renes. In zijn werkzame leven begeleidde hij jongeren en volwassenen in trainingen en cursussen. “Ik ben nieuwsgierig naar de mens, waar die naar toe wil, en hoe ik daarbij een steuntje in de rug kan zijn.”

Aanmelden kan via power@gildezwolle.nl. Of te bellen met Gilde Power; telefoonnummer 06-27259553. De kosten voor deelname zijn 30 euro, inclusief map. Een computer met microfoon en camera is nodig voor deelname.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30