Consulent Rosa Kreiter is blij dat de online contacten wel door- gaan.
Consulent Rosa Kreiter is blij dat de online contacten wel door- gaan. Foto: Sigrid Aalfs

Steun in rug voor jonge mantelzorgers

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Steunpunt Mantelzorg Zwolle, onderdeel van ZwolleDoet!, ondersteunt en adviseert ook kinderen en jongeren tot 24 jaar, die jonge mantelzorger zijn. Een jonge mantelzorger is iemand tot 24 jaar die zorgt voor iemand in het gezin of familie die langdurig ziek is, er speelt bijvoorbeeld een chronische ziekte, handicap of psychische aandoening. In deze tijd willen we er ook extra zijn voor die groep; we hebben daarom veel contact via Whatsapp en Instagram met de kinderen en jongeren. “We bieden een luisterend oor, en wandelen individueel met ze; we zijn er voor hen”, legt consulent jonge mantelzorgers Rosa Kreiter uit.

(door Sigrid Aalfs)

“Mantelzorg is iets wat je niet kunt meten; het kan het uitvoeren van praktische of zorgtaken zijn, maar ook het zorgen maken om dat gezins- of familielid; we willen er voor iedereen zijn”, zegt Kreiter. “Dé mantelzorger bestaat niet, want ieder heeft weer een andere situatie.”

Jonge mantelzorgers maken zich vaak veel zorgen, missen zorg, en zijn vaak belast met zorgtaken. Ze voeren dan klusjes in huis uit en passen op broertje(s) of zusje(s). Ze hebben op jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheid en zetten anderen op de eerste plaats. Voordelen zijn dat een jonge mantelzorger socialer is, oog heeft voor de omgeving, op de ander focust, en heeft vaak een sterke gezins- of familieband. Maar de nadelen zijn dat ze veel stress hebben, en minder tijd voor zichzelf en voor een vriend of vriendin. Eén op de vijf kinderen en jongeren is jonge mantelzorger.

In deze coronatijd, zonder school en sport, hebben dergelijke kinderen en jongeren het nog zwaarder dan normaal, vanwege stress en meer zorgtaken. “Daarom zijn er nu veel een-op-een online contacten. Daarin geven we hen raad als te praten over de situatie, niet alles proberen zelf op te lossen, en te zorgen voor evenwicht. Mijn collega Jeanine de Vos en ik maakten een speciaal doe-boek met leuke puzzels, verhaaltjes, spelletjes, enzovoort, zodat hij of zij er zich even mee terug kan trekken. We merken dat de kinderen en jongeren ons goed weten te vinden, dat is fijn.”

Kreiter vindt bewustwording heel belangrijk. “Dat deze groep weet dat het een naam heeft wat ze doen, en dat wij als organisatie er zijn speciaal voor hen. Ouders vinden het ook fijn als er even wat aandacht is voor het kind. Nu lukt het bijna niet om activiteiten te organiseren die ontspannend en leuk zijn, om lotgenotencontact draaien, en waarin ze zelf in het middelpunt staan. Maar we zijn blij met de online contacten.”

In maart start Steunpunt Mantelzorg Zwolle een online training voor studenten van zeventien jaar en ouder. Het steunpunt ondersteunt, bemiddelt, ook wat betreft financiële zaken, en hoe mantelzorg te combineren met werk. Meer informatie via de website.

www.zwolledoet.nl