Jeanine de Vos van Steunpunt Mantelzorg.  “Nu ondersteunen we telefonisch, of door het maken van een wandeling.
Jeanine de Vos van Steunpunt Mantelzorg. “Nu ondersteunen we telefonisch, of door het maken van een wandeling." Foto: Sigrid Aalfs

Steunpunt Mantelzorg: ‘Geen vraag is ons te gek’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, biedt mantelzorgers ondersteuning op onder andere emotioneel gebied. Mantelzorgers zijn mensen die langdurige zorg of ondersteuning bieden aan iemand met een chronische ziekte, verslaving of psychische problemen. “Deze mensen moeten soms gewoon even hun verhaal kwijt zodat er ruimte ontstaat in hun hoofd; dat kan bij ons. Want soms heeft een mantelzorger het gevoel voor twee te leven”, zegt Jeanine Vos.

(door Sigrid Aalfs)

Ze is coördinator Mantelzorgondersteuning bij ZwolleDoet!. “Nu ondersteunen we telefonisch, of door het maken van een wandeling.” De Mantelzorgsalon was eerder de plek voor ontmoeting, maar is nu alleen online mogelijk. Daarnaast start in februari een digitale reeks workshops over zingeving, toekomst denken, aandacht voor jezelf, grenzen herkennen.

“Deze mensen moeten soms gewoon even hun verhaal kwijt zodat er ruimte ontstaat in hun hoofd; dat kan bij ons. Want soms heeft een mantelzorger het gevoel voor twee te leven. Gedrag van en zorgen om de hulpvrager kost veel energie. Nu vanwege corona kunnen daar extra zorgen bijkomen. Het is een tijd van onzekerheid, en het kan bijvoorbeeld zijn dat de mantelzorger, de hulpvrager, of naaste, op een wachtlijst staat voor een operatie, en nu langer moet wachten.”

Het kan bij Steunpunt Mantelzorg Zwolle gaan om een eenmalig contact met een mantelzorger, of af en toe, of om coachende gesprekken die vaak meer dan eens zijn. “Vaak gaat het over verdriet dat ze willen delen, of willen mensen graag dat we even meedenken, over bijvoorbeeld praktische zaken. In de coachende gesprekken kan het gaan om hoe je goed voor jezelf kan blijven zorgen.

“We zijn een laagdrempelige organisatie die er wil zijn voor mantelzorgers. Bel ons, we denken graag mee. Geen zorg of vraag is gek. Liever dat, dan dat iemand overbelast raakt. We kregen laatst telefoontjes van mantelzorgers die zich zorgen maken om de avondklok. We zeggen dan dat ze zich geen zorgen hoeven maken; zorg die nodig is, mogen ze geven tijdens de avondklok.” Via www.mantelzorg.nl kan een verklaring mantelzorg en avondklok gedownload worden.

“Dit jaar bieden we een reeks workshops aan rondom positieve gezondheid; het gaat om wat de mantelzorger belangrijk vindt om een fijn leven te hebben. De workshops, digitale ontmoetingen, duren een uur en lopen door tot november. Bij elke letter van het woord ‘mantelzorg’ hoort een workshop. Na de workshop is er de mogelijkheid om, als iets je raakt, verder te praten met ons, of door te verwijzen.”

Voor advies, een luisterend oor, ondersteuning of hulp bij regeltaken kunnen Zwollenaren contact opnemen met 038- 422 5200, of via whatsapp 06 - 390 090 72.

www.zwolledoet.nl /agenda

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34