Afbeelding
aangeboden door Preventix

Verzuimbegeleiding met de focus op duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) is het uitgangspunt voor een optimaal arbeidsomstandighedenbeleid en werkgevers horen te voldoen aan alle verplichtingen. Zo dienen zij een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. Op die manier voorkomen zij boetes van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en houden ze hun organisatie gezond. Het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij het opstellen van het verzuim- en arbeidsomstandighedenbeleid, behoort tot de kerntaak van de arbodienst. Hier werken arbeids- en organisatiedeskundigen, veiligheidskundigen en arbeidshygiĂ«nisten. Ook een bedrijfsarts inschakelen behoort bij een arbodienst tot de mogelijkheden.

De taken van een arbodienst en een bedrijfsarts op een rij:

  • Advies en ondersteuning bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden;
  • Preventiecheck: onderzoek gericht op het verkorten van het verzuim;
  • Het voeren van overleg met de preventiemedewerker van het bedrijf; 
  • Periodiek medisch onderzoek (PMO) naar de gezondheidsrisico’s van individuele medewerkers;
  • Verzuimbegeleiding met de focus op duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie;
  • Het houden van een open spreekuur voor werknemers;
  • Medewerkers verantwoord en zo snel mogelijk weer aan het werk helpen. 

Recht op consult 

De meeste mensen denken bij het woord arbodienst in eerste instantie aan verzuimbegeleiding. Dat heeft te maken met de Wet Verbetering Poortwachter. Die verplicht werkgevers om samen met de arbodienst en de zieke medewerkers te zorgen dat hun werkzaamheden zo spoedig mogelijk worden hervat. U bent als werkgever verplicht om een zieke medewerker bij een bedrijfsarts aan te melden. 

Volgens de wet dient die binnen zes weken een probleemanalyse op te stellen en advies uit te brengen. De werkgever en de werknemer kunnen op basis daarvan een plan van aanpak opstellen voor de re-integratie. De bedrijfsarts heeft medisch beroepsgeheim, brengt onafhankelijk advies uit en is specialist op het gebied van werk en gezondheid. Tot de taken van de bedrijfsarts behoort ook het houden van een open spreekuur voor werknemers. Een werkgever dient zijn medewerkers hier proactief op te wijzen. Iedereen die in dienst is van een organisatie heeft immers het recht om een bedrijfsarts te consulteren, mits dit gaat om persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk.   

Voorkomen van ziekteverzuim

Bent u ook op zoek naar een vaste bedrijfsarts? De resultaatgerichte dienstverlening van de kleine tot middelgrote arbodienst Preventix staat voor (preventief) maatwerk. De diensten zijn gericht op goede communicatie en meer inzicht in uw organisatie. De gecertificeerde arbodienst heeft landelijke dekking, maar biedt het serviceniveau van een kleinere dienstverlener. De taken van de bedrijfsartsen van Preventix beperken zich overigens niet tot verzuimbegeleiding. U bent er tevens aan het goede adres voor proactief advies, gericht op het voorkomen van ziekteverzuim. 

Preventix is breed vertegenwoordigd in heel Nederland. Ook in Zwolle vindt u een kantoor van de arbodienst.