Pelle Clement stijlvol in actie in het oefenduel tegen Heracles Almelo.
Pelle Clement stijlvol in actie in het oefenduel tegen Heracles Almelo. Foto: Raymond Smit

Pelle Clement zoekt de middenweg

· leestijd 3 minuten Algemeen

Zwolle - Een gerenoveerd PEC Zwolle opent zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Of de ploeg er klaar voor is zal moeten blijken, maar Pelle Clement kijkt met een goed gevoel uit naar de nieuwe jaargang. “Ik heb een rommelig seizoen gehad, maar nu heb ik er ontzettend veel zin in.”

(door Erwin Dijk)

Na een aantal wisselvallige seizoenen op rij, hoopt PEC Zwolle met Art Langeler een nieuwe weg in te slaan. De trainer keerde na acht jaar terug in Zwolle en nam het stokje over van Bert Konterman, die begin maart was aangesteld als de tijdelijke opvolger van John Stegeman. Met Langeler aan het roer denkt de club de komende jaren vooruit te kunnen. De eerste indruk is positief, aldus Clement. “Ik vind dat hij het ontzettend goed doet. Het is een charismatische man, die duidelijk en recht door zee is. Hij is eerlijk, bij goed en minder goed nieuws. Ik vind het knap wat hij in zo’n korte tijd al heeft neergezet.”

Met nederlagen tegen SC Heerenveen (0-2) en Heracles Almelo (1-3), bieden de resultaten in de laatste oefenwedstrijden nog weinig houvast, maar daar moet volgens Clement nog niet al te veel waarde aan worden gehecht. “Het gaat op dit moment meer om de manier van spelen. Die is niet heel anders dan voorgaande jaren, maar we proberen wel iets directer te zijn. We willen wat sneller bij het doel komen, zodat het niet lijkt alsof we alleen maar aan het breien zijn. Aan de andere kant moet het ook weer niet als bij tafelvoetbal alleen maar heen en weer schieten, dus daar proberen we een middenweg in te vinden.”

Dat het allemaal wat ‘directer’ moet, komt niet uit de lucht vallen. PEC kreeg in voorgaande jaren immers regelmatig complimenten voor het positiespel, maar kritiek vanwege de tandenloosheid rondom het strafschopgebied. Toch constateerde Langeler na de wedstrijd tegen Heerenveen, waarin de ploeg nauwelijks kansen creëerde, dat er nog veel werk aan de winkel is. “Klopt, het lukt ook niet van de ene op de andere dag. Maar dat de trainer dat zei, geeft aan dat we er echt mee bezig zijn.”

PEC nam eind vorig seizoen afscheid van twaalf spelers, dus logischerwijs telt de nieuwe selectie een behoorlijk aantal nieuwelingen. Wie maakt er tot op heden het meeste indruk op Clement? “Poeh, dat is een lastige. Siemen Voet doet vind ik een toegevoegde waarde, mede omdat het altijd prettig is om een linksbenige centrale verdediger te hebben. En Gervane Kastaneer (aanvaller, red.) is wat opportunistischer dan we gewend zijn. Begrijp me niet verkeerd, maar we hebben in ons team veel denkers. Dan is het fijn om spelers erbij te hebben die daar complementair aan zijn.”

Clement zelf is zo’n denker. Langeler lijkt voor hem een rol als spelmaker vanaf de linkerkant in gedachten te hebben. “Ik kan daar goed uit de voeten. Zeker wanneer je veel de bal hebt is het een fijne plek. Maar er zullen ook wedstrijden komen waarin we minder in balbezit zijn, dus dan moet ik op een andere manier mijn steentje bijdragen.” Dat doet Clement dit seizoen met het nummer 10 op zijn rug. Hoewel het nummer door veel voetballers als statussymbool wordt gezien, doet het Clement niet veel. “Ik heb er niet speciaal om gevraagd, maar ik vind het wel een mooi gebaar van de club.”

Dat Clement in de voorbereiding veel speelde en zondag aan de aftrap lijkt te gaan verschijnen is een mooie opsteker na een seizoen waarin hij vaker vanaf de kant moest toekijken dan hem lief was. De Amsterdammer begon het seizoen met een slepende liesblessure en was pas vlak voor de winterstop weer fit. Hij speelde een aantal wedstrijden in de basis, maar verloor zijn plek nadat Bert Konterman de positie van John Stegeman had ingenomen. Pas in de laatste fase van het seizoen, verscheen Clement weer in de basisopstelling. “En dan was er nog een rode kaart, waardoor ik een paar wedstrijden miste. Het ging op en af en al met al was het een rommelig seizoen. Of ik nu revanche wil nemen? Hmm, zo zie ik dat niet echt. Hooguit revanche op mezelf. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in.”

Hoogtepunt van de voorbereiding was een trip naar Turkije, waar PEC enkele weken geleden een oefenwedstrijd speelde tegen Fenerbahçe. De wedstrijd leverde een verdienstelijk gelijkspel op (2-2), maar ook de entourage maakte indruk. De trip naar Istanbul werd op het laatste moment ingelast en de Zwollenaren werden door de Turken als vip-gasten behandeld. “Dat was ontzettend leuk. We hadden ons eigen vliegtuig en gingen onder politiebegeleiding de snelweg op. Bijzonder om een keer mee te maken. Zo’n internationale week is ontzettend leerzaam.”