Slachtoffers van huiselijk geweld bijvoorbeeld, kunnen hun dier(en) laten opvangen door een gastgezin, via Blijf van mijn Dier.
Slachtoffers van huiselijk geweld bijvoorbeeld, kunnen hun dier(en) laten opvangen door een gastgezin, via Blijf van mijn Dier.

Dierenteam Zwolle helpt dier en mens

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Zwolse organisaties voor dierenwelzijn hebben zich verenigd in Dierenteam Zwolle. Hierdoor krijgen dieren en baasjes sneller de hulp en informatie die zij nodig hebben. Dit is extra waardevol in de huidige coronacrisis, waarin meer mensen een huisdier nemen en meer mensen moeite hebben hun dier te onderhouden. Ilona* kreeg hulp bij de verzorging en huisvesting van haar katten, toen zij en haar zoontje dakloos dreigden te worden.

Het aantal dieren in asielen is met een derde gedaald en dierenvoedselbanken zien het aantal cliënten stijgen. “Enerzijds willen mensen juist in coronatijd graag het gezelschap van een dier en tegelijkertijd zijn er diereneigenaren die door minder inkomsten door de coronacrisis moeite hebben hun dier te onderhouden”, zegt Simone Boshove van SamenZwolle.

“Wat voor ons als sociaal platform duidelijk is, is dat diereneigenaren hulp kunnen gebruiken bij de verzorging van hun dier. Natuurlijk zijn het Dierenteam Zwolle en de themapagina SamenZwolle.nl/SamenDieren niet specifiek voor de coronacrisis opgericht, maar de huidige omstandigheden onderstrepen wel het belang ervan.”

Op SamenZwolle.nl/SamenDieren vinden inwoners diereninfo, dierenactiviteiten, vrijwilligersvacatures voor dierenvrienden en oproepjes van Zwollenaren die hulp vragen bij de verzorging van hun dier. Alle zeventien dierenorganisaties die zijn aangesloten bij Dierenteam Zwolle bevorderen het welzijn van dieren en daarmee ook het welzijn van hun baasjes.

Slachtoffers van huiselijk geweld bijvoorbeeld, kunnen hun dier(en) laten opvangen door een gastgezin, via Blijf van mijn Dier. Deze bij Dierenteam Zwolle aangesloten stichting voorkomt hiermee dat slachtoffers langer dan nodig in een onwenselijke situatie blijven, omdat ze hun dier niet willen achterlaten. Ook is deze organisatie er voor mensen die om een andere reden tijdelijk hun dier ergens moeten onderbrengen.

“Toen ik en mijn anderhalf jaar oude zoontje dakloos dreigden te worden, konden we gelukkig terecht in de crisisopvang. Er was één nadeel: mijn katten mochten niet mee. Ik mailde Blijf van mijn Dier en kreeg al snel reactie. Iemand van de organisatie kwam mijn katten ophalen. Ze zitten nu al een paar maanden in een gastgezin.”

Iedere twee weken krijgt Ilona via Blijf van mijn Dier een mail met foto’s en een update. “Dat is heel fijn, ik kijk daar echt naar uit. Mijn katten hebben het gelukkig naar hun zin en worden goed verzorgd.”

De opvang van de katten in het gastgezin is tijdelijk, want Ilona heeft nét de sleutel voor haar nieuwe woning gekregen. “Ik moet nog klussen, maar ik hoop dat ik er snel in kan. En dan brengt Blijf van mijn Dier mijn katten weer bij mij terug.”

* In verband met de privacy van de geïnterviewde is de naam Ilona gefingeerd. Voor de foto is een model gebruikt.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden