Annelies Kalisvaart, voorzitter van ruilclub LETS. 'Je moet wel een beetje willen ruilen als je lid wilt worden.'
Annelies Kalisvaart, voorzitter van ruilclub LETS. 'Je moet wel een beetje willen ruilen als je lid wilt worden.' Foto: Frans Paalman

Ruilclub LETS maakt doorstart: ‘Mensen helpen zit een beetje in me’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - LETS Zwolle, het ruilclubje waar met eigen valuta ‘de Duit’ wordt betaald, heeft een doorstart gemaakt. De ruilorganisatie heeft een nieuw bestuur én het ledenbestand is opgeschoond. Zowel goederen als diensten worden onderling verhandeld. Centraal in de vereniging staat het ruilen zonder geldelijk gewin. “Op dit moment hebben we zo’n veertig actieve leden. In coronatijd is ons clubje belangrijker dan ooit. Het is een stukje saamhorigheid en ruilen zonder gewin”, vertelt Annelies Kalisvaart, voorzitter van LETS Zwolle.

(door Joost ter Bogt)

Het ruilclubje bestaat zeven jaar, maar het was nodig dat de bezem erdoor ging. “Door de jaren heen was alles een beetje ingezakt. Nu zijn we opnieuw begonnen met een helemaal nieuw bestuur. Ook hebben we de leden die niet meer actief waren gemaild of ze actief wilde blijven.” Overgebleven is een clubje van 40 mensen.

Onderling wordt betaald met de al sinds het begin bestaande duit. “Als je thuis iets hebt liggen wat je niet meer gebruikt, dan kun je het voor wat duiten aan iemand verkopen. Met die duiten kun je dan vervolgens meedoen aan bijvoorbeeld een fietstochtje. Ook nemen mensen dingen mee uit bijvoorbeeld hun moestuintje, die je dan weer kunt kopen met de duiten die je verdient hebt met verkopen.”

De activiteiten van LETS zijn door de aangescherpte corona maatregelen tijdelijk op een lager pitje gezet. Wel wordt er nog steeds geruild en is er een klets-WhatsAppgroep, waarin leden met elkaar kunnen kletsen. “Er wordt ook onderling via de klets-App afgesproken om lekker bij elkaar op de koffie te gaan. Ook organiseren we fiets en wandeltochtjes. Je betaalt dan een duit aan degene die het organiseert, waarvoor je dan een lekkere kop koffie krijgt tijdens het wandelen of fietsen. Juist in deze wat eenzamere tijd is dat erg belangrijk.“

Niet alles heeft te maken met het ruilen, maar ook gewoon met lekker gezellig samenzijn. “Dat is een beetje het doel. Het mag wel wat rustiger in de wereld allemaal. Het is een beetje een geluid tegen de snelle consumptiemaatschappij. Het leuke is dat je goederen en diensten met elkaar wisselt, zonder dat iemand er financieel gewin van krijgt. Het is een beetje idyllisch. Veel spullen die je thuis hebt liggen en niet gebruikt, kunnen prima worden gebruikt om anderen blij te maken.”

Iedereen in Zwolle kan lid worden van LETS. Het kost een euro per maand. Hiervan worden de kosten betaald die de organisatie heeft. “We komen als je je aanmeldt een kopje koffie drinken en bespreken dan of je past bij het idee van onze vereniging. Je moet wel een beetje willen ruilen als je lid wilt worden.”

Annelies is sinds de doorstart van LETS de voorzitter. Daarnaast is ze ook nog steeds actief in de stad met haar mobiele boekenbieb die ze in het begin van corona oprichtte. “Mensen helpen zit een beetje in me. Dit past daar, net als de bieb, erg goed bij. Ik heb ook boeken voor mijn boekenbieb gekocht met de duiten van LETS.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30