Afbeelding
Foto: Studio Oostrum

Matangi Quartet en Marene Elgershuizen met Schönberg en Fiumara in Academiehuis de Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het collectief Splendid Isolation geeft zaterdag 19 december twee concerten in Academiehuis de Grote Kerk. Voor ieder concert zijn er slechts dertig kaarten beschikbaar. De entourage is bijzonder. De kerk is voor een groot gedeelte gevuld met imposante steigers vanwege de restauratie van de gewelven. De akoestiek is er niets minder

Splendid Isolation bestaat uit sopraan Marene Elgershuizen, het Matangi Quartet en Anthony Fiumara. 

Het collectief speelt werk van componist Arnold Schönberg, die zelf koos voor het kluizenaarschap van de avant garde, in de stellige overtuiging dat zijn tijdgenoten nog niet klaar waren voor zijn vooruitstrevende muziek. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog moest hij als Joodse Oostenrijker vluchten voor de nazi’s. Zijn ballingschap voerde hem naar Amerika, de nieuwe wereld, waar hij zichzelf opnieuw moest uitvinden.

Schönberg was behalve componist ook actief als schilder. Zijn bekendste doeken is de serie ‘visioenen’: portretten waarvan de ogen dwars door de toeschouwer heen lijken te staren, zoekend naar de waarheid achter de horizon. Die visionaire geest ademt ook zijn Tweede Strijkkwartet opus 10 uit 1909. Schönberg lijkt erin op zoek naar een nieuwe wereld van zelfexpressie, voorbij de grenzen van de kunstvorm. 

In het derde deel voegde componist zelfs een sopraan toe, die woorden uit Stefan George-gedicht zingt. Het kwartet leverde een van de beroemdste regels in de muziekgeschiedenis op, gezongen door de sopraan: “Ik voel de lucht van een andere planeet.” Hier verandert de muziek in een satelliet die eenzaam de ruimte wordt ingeschoten, op zoek naar nieuwe wegen voorbij het blikveld. Zoals het hoort met baanbrekende muziek veroorzaakte de eerste uitvoering van het kwartet een schandaal: de kreten uit het publiek overstemden de muziek volledig. 

Aan de andere kant van de oceaan, in Schönbergs toekomstige nieuwe vaderland, leidde Emily Dickinson even daarvoor een leven van zelfverkozen splendid isolation. Ze koos ervoor om haar leven te slijten binnen de muren van haar familiehuis in Amherst, Massachusetts. Met haar gedichten, die pas na haar dood en tegen haar wil werden gepubliceerd, leidde ze de Engelstalige poëzie eigenhandig de moderne tijd in. Haar voornaamste contact met de buitenwereld bestond uit vele briefwisselingen.

Speciaal voor dit concert maakte de Nederlandse componist Anthony Fiumara een keuze uit Dickinsons brieven en gedichte, en zette die voor de bezetting die ruim honderd jaar geleden voor onrust in de concertzaal zorgde. De concerten op 19 december zijn om 17.00 en 20.00. 

Kaarten kosten 30 euro en zijn te krijgen via www.academiehuis.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30