Afbeelding

Winters Zwolle komt eraan: Audiotours langs kunst, hiphop en historie - voorstellingen en routes in theater De Spiegel

· leestijd 5 minuten Algemeen

Zwolle -  De historische binnenstad van Zwolle is van half december tot eind januari weer het decor van kunstzinnige, muzikale en spannende wandelroutes. Ontdek de verborgen verhalen van jouw stad en bezoek tegelijkertijd de prachtige hotspots van Zwolle. 

Dit jaar gaat het allemaal net wat anders dan anders, maar de organisatie van Winters Zwolle heeft weer een mooi programma samengesteld. Alle evenementen zijn en worden aangepast aan de geldende coronamaatregelen. 

Een groot deel van het programma van WintersZwolle wordt nieuw gemaakt door theatermakers, vertellers en muzikanten uit de stad. “Een gezonde stad heeft een creatief hart”, zegt regisseur van Winters Zwolle, Rob Bults. “We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit.”

Zes theatrale audiotours 

Tussen half december en eind januari zijn er zes verschillende audioroutes te lopen. “De app Voice Map is de audiotourgids op je eigen mobiele telefoon. Je kunt een audiotour lopen wanneer je maar wilt, en hoe vaak je maar wilt”, vertelt Bults. “Er gaat een audiotour langs prachtig verlichte kunst in het centrum, Kunst Verlicht, met verhalen over de makers en de totstandkoming ervan; een muzikale route langs de ‘holy grounds’ van de Zwolse hiphopscene, Van Opgezwolle tot Nu, met nieuw geschreven tracks door bekende rappers; historische verhalen, met de titel Langs De Oevers Van De Aa die vroeger door de binnenstad stroomde. De griezelige Midwinterspooktocht langs de duistere rafelranden van het centrum; een twee gezellige vertelwandeling met verhalen en tips over retail en horeca.” Deze hebben de titels Rudolph The Reindeer en Santa’s Snowbals.

WBVF, Sprookjesfestival, Kinderfestival en Operatie 1001 lichtjes

Het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt in de dagen rond Kerstmis gehouden in theater De Spiegel. “In nieuw gemaakte voorstellingen en concerten van vijftien minuten laten theatermakers eigentijdse bewerkingen zien van wereldberoemde verhalen en spelen muzikanten werk van hun muzikale helden. De sprookjesroute is speciaal gemaakt voor kinderen. Daarin worden klassieke sprookjes verteld met een nieuwe twist.” 

Er zijn routes uitgezet door het gehele gebouw. De theaterroute en de muziekroute kun je volgen op zaterdag 19 en zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 december. De sprookjesroute is te lopen op maandag 28 en dinsdag 29 december. Regisseurs uit Zwolle en omgeving coachen de makers bij hun voorstellingen. De sprookjesroute valt in het Sprookjesfestival dat op maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 december wordt georganiseerd door de Zwolse Theaters. begin februari organiseert het team van zomerfestival Zwolle Unlimited samen met onderwijsroutes Mens& en 10|14 het Kinderfestival in Theater de Spiegel. 

Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via www.winterszwolle.nl

Samenwerking

Voor Winters Zwolle wordt nauw samengewerkt door Top of the Hill/Productiehuis stichting De Verhalenboot, Zwolse Theaters, het Zwolle Fonds, ANNO, Hedon, Academiehuis De Grote Kerk, HESZ en vele makers. 

Het programma

Audiotours 
De app Voice Map is jouw audiotourgids op je eigen mobiele telefoon. Je kunt een audiotour lopen wanneer je maar wilt, en hoe vaak je maar wilt.

Over Voice Map
Voice Map biedt wereldwijd Self Guided GPS Tours aan. Van Parijs tot Los Angeles, van Praag tot Zwolle. Voice Map wijst je de weg en drapeert verhalen over de kunst, de natuur en de gebouwen om jou heen.

Kunst Verlicht Audiotour Van 19 december tot 31 januari
Speciaal voor de Kunst Verlicht Audiotour hebben we de kunstwerken die in de openbare ruimte staan, in sfeervol licht geplaatst. Audioverteller Peter Vader leidt je rond en vertelt verhalen over de makers en hun kunstwerken. Met als partners onder meer: Maf Art, Ronald Westerhuis en vensterkunst van het Langhuis. Voor alle leeftijden.

Van Opgezwolle tot Nu - Audiotour Van 23 december tot 30 maart
Belangrijke helden uit de nationale hiphopscene hebben in Zwolle hun eigen holy grounds. Op deze inspirerende plekken zijn beats en tracks ontstaan en nieuwe artiesten zijn er geboren. Met nieuw geschreven tracks over deze historie door rappers Ness, Yunwo, Oost-Wanted, Nonchelange en Piet Junior. Speciaal voor jongeren tussen 12 en 20 jaar, maar zeker ook toegankelijk voor andere leeftijden. I.s.m. de nestors van de scene: Rico, Sticks en Typhoon.

Midwinterspooktocht - Audiotour van 15 december tot 31 januari
Deze audio-griezelroute speelt zich af langs de rafelranden van de binnenstad. Donkere stegen, enge garages, plotselinge geluiden, onverwachte aanwezigheid van….ja van wie eigenlijk? Fluisterend in jouw oren leidt de audioverteller je rond, maar ook de verteller weet niet alles…. Door makers en verhalenvertellers Sheeyla Gerard en Jordy Roeten en andere stemacteurs. Voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar.

Langs de oever van de Aa - Erfgoed Audiotour van 19 december tot 31 januari
Het riviertje de Aa stroomt nog altijd door de binnenstad van Zwolle. Daar, langs die oevers, spelen de historische verhalen zich af die audioverteller Bernadet van der Veen jou vertelt. Menshoge illustraties, muziek- en geluidsfragmenten begeleiden je op je tocht. Over de enorme watersnoodramp van Zwolle, over de haven, over de juffers van de Jufferenwal. Het water bracht, en het water nam… i.s.m. ANNO, museum in de maak. Voor alle leeftijden, vanaf 8 jaar.

Rudolf The Reindeer Lichtbeeldenroute - Audiotour 10 december tot 25 januari
Maak met vrienden of familie een sfeervolle en gezellige wandeling door de binnenstad. De audioverteller neemt je mee langs Rudolf The Reindeer en levensgrote kerstcadeaus. De verteller vertelt verhalen over de plekken waar deze beelden staan en tipt je over leuke bezoekersplekjes in de retail en horeca voor jou en de jouwen. Voor alle leeftijden.

Santa Snowballs Lichtbeeldenroute - Audiotour 10 december tot 25 januari
Maak met vrienden of familie een sfeervolle en gezellige wandeling door de binnenstad. De audioverteller neemt je mee langs Santa Claus himself en langs levensgrote sneeuwballen. De verteller vertelt verhalen over de plekken waar deze beelden staan en tipt je over leuke bezoekersplekjes in de retail en horeca voor jou en de jouwen. Voor alle leeftijden.

Wereldberoemde Verhalenfestival (WBVF)      
Muziekroute - 19 en 20, 26 en 27 december
Muzikanten spelen muziek van hun favoriete muzikale held. Geniet van een boeiende reis langs grootheden uit de recente muziekgeschiedenis, in korte sessies van vijftien minuten. Vier concerten per route.

Theaterroute - 19 en 20, 26 en 27 december
Tientallen Zwolse theatermakers bewerkten wereldberoemde verhalen tot eigentijdse voorstellingen. Ze werden gecoacht door regisseurs uit Zwolle en omstreken. Vier voorstellingen per route.

Sprookjesroute – 28 en 29 december
Beroemde sprookjes krijgen een eigentijdse twist door theatermakers en verhalenvertellers uit onze stad. Zij laten kinderen de klassieke sprookjes op een totaal andere manier beleven. Drie voorstellingen per route.

Sprookjesfestival 28 tot en met 30 december
Magisch programma waarin we draken gaan verslaan, bergen verzetten en prinsessen wakker kussen Schouwburg Odeon is het dagelijks festivalhart met schmink, knutselen, spelletjes en verkleden tot sprookjesfiguren. Voorstellingen zijn in Odeon en De Spiegel.
28 december: Roodkapje (4+), Sleeping Beauty (7+)
29 december: Aladdin (4+), Belle en het Beest (4+), Baboesjka en het Russische beest (6+),
30 december: De rode sneakers (6+), De klokkenluider van de Notre Dame (6+)

Fantasies 6 en 7 februari
Het team van Zwolle Unlimited organiseert samen met onderwijsroutes Mens& en 10|14 het Kinderfestival in Academiehuis De Grote Kerk. Leerlingen van het derde jaar van beide onderwijsroutes organiseren het hele festival zelf. Daarbij begeleid door het team van Festival Zwolle Unlimited en studenten van Teachers College en van diverse vakopleidingen uit Zwolle. Voor kinderen van alle leeftijden.

Sprookjesvoorstellingen in de kerstvakantie in Schouwburg Odeon 20 tot en met 30 december
In de kerstvakantie gaan we draken verslaan, bergen verzetten en prinsessen wakker kussen. Er staat weer een magisch programma klaar, vol prinsessen, prinsen en kabouters. Met o.a. een sprookjestocht, Roodkapje, Aladdin en de Klokkenluider. En alle jonge bezoekers krijgen een Sprookjes-goodiebag mee naar huis!

Expositie OPERATIE 1001 LICHTJES | Theater de Makkers in Theater de Spiegel 21 tot en met 24 december
Vlak voor de kerstdagen, staan alle 1001 lampjes met verhalen, gedeeld en ingezameld door inwoners van Zwolle tijdens OPERATIE 1001 LICHTJES, in de grote zaal van Theater de Spiegel. Kom binnen, loop rond tussen de lampjes en luister naar de verhalen van jouw stadsgenoten.
Op kerstavond worden de lampjes met verhalen gegeven aan mensen die wat extra licht nodig hebben tijdens deze donkere dagen. Gunt u iemand in Zwolle wat extra licht tijdens de donkere winterdagen? Stuur een mail naar lichtjes@zwolsetheaters.nl met de naam, adres en postcode van deze persoon. Dan bezorgen wij, vlak voor kerst, een lampje aan huis.