Afbeelding
Foto: Gerard van der Sluijs

Sytse Buwalda en Heleen Koele zingen tijdens Allerzielen in Academiehuis de Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - In het weekend voor Allerzielen, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november, is er in Academiehuis de Grote Kerk ruimte om dierbaren te herdenken. Op zaterdagavond en zondag overdag klinkt er in totaal viermaal een prachtig programma door Sytse Buwalda en Heleen Koele. 

Ze worden begeleid door David van Ooijen op luit. Per concert worden er dertig bezoekers ontvangen. Op de zaterdag is iedereen welkom om een kaars te komen branden. Dit kan ook digitaal, via de website van Academiehuis de Grote Kerk. In dat geval wordt er door een medewerker een kaarsje voor u aangestoken in de Grote Kerk. 

Heleen Koele en Sytse Buwalda hebben een bijzonder programma samengesteld. Het bevat liederen van de Engelse componist John Coprario uit zijn treurliederencollectie ‘Funeral tears’. De vroeg 17de-eeuwse treurliederen van Coprario zijn een prachtig voorbeeld hoe men de melancholie tot kunst wist te verheffen. Teksten die vertellen over een zoete bloem die te snel vervaagt, winterse zonneschijn en verdriet dat wonderen zal doen. Maar ook duisternis, wanhoop en angstaanjagende schaduwen. Schrijnende muziek die toch troost biedt. Naast deze muziek klinkt er muziek van Monteverdi en Purcell, maar ook van Rutter is een mooi lied te horen: ‘Shadows’, een prachtig lied op tekst van Samuel Daniel over bezinning. Er klinkt ook muziek van Bach. Het prachtige ‘Schlummert ein, ihr matten Augen’ en ‘Bist du bei mir’.

Academiehuis de Grote Kerk is op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een speciale plaats ingericht waar de kaarsen gebrand kunnen worden. 

Voor mensen die liever niet naar de kerk komen is er de mogelijkheid online een kaars te kopen die door medewerkers van de Grote Kerk zal worden aangestoken. Dit kan via: www.academiehuis.nl/steek-een-kaars-aan/. Ook op de homepage is een knop te vinden. De concerten op zaterdag zijn inmiddels uitverkocht, voor de zondag zijn er nog kaarten te koop. Deze zijn via de website te verkrijgen en kosten 25 euro.

Afbeelding