Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Leerlingen verrassen Dominicanen met achttien meter lang kunstwerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk ontdekten leerlingen van Katholieke basisschool het Atelier en Christelijke basisschool Het Mozaïek de afgelopen weken het bijzondere verhaal van ‘Tante’ van der Vegte-Beumer. Woensdagmorgen droegen ze, in het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld, hun kunstwerk over aan de broeders van het Dominicanenklooster.

‘Tante’ van der Vegte-Beumer stond, samen met haar man, rond 1900 haar erf af aan de dominicanen die er het huidige Dominicanenklooster op hebben gebouwd. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat ze overleed. Om stil te staan bij dit bijzondere jubileum en de toenmalige schenking is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld waarin ‘Tante’ en haar leven op en rond de Assendorperdijk centraal staan. De lessen resulteerden in het achttien meter lange kunstwerk.

Assendorperdijk
Het kunstwerk toont het verhaal van Tante als boerin en het leven op en rond de Assendorperdijk in het jaar 1900. “De leerlingen hebben als het ware de dijk uit 1900 nagemaakt”, vertelt projectleider Bernadet van der Veen “Ze hebben zich daarbij laten inspireren door historische foto’s en de verhalen van Tante zelf. De leerlingen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt zijn zelf ook als dijkbewoners op het kunstwerk terug te vinden.” Het kunstwerk is tot 7 november te bezichtigen op de kloostermuur aan de Assendorperdijk.

Jij & de Wijk
De lessenserie over het leven van Tante is onderdeel van het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk. Dit schooljaar draait dit project op vijf verschillende basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort. ‘Jij & De Wijk’ is een initiatief van Het Oversticht, ANNO, Stadkamer en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst.

Voor het ontwikkelen van de lessen is nauw samengewerkt met de basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort, Theaterdocent Charlotte Ebbers, Kunstenaars Marieke Opmeer, Betty Zieltjens, Katja Kaduk en Jacomijn Schellevis, Studio Z, Het Zwolse Sint Michaëlsgilde, en het Dominicanenklooster.
 

Afbeelding
Afbeelding
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 9 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50