Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Leerlingen verrassen Dominicanen met achttien meter lang kunstwerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk ontdekten leerlingen van Katholieke basisschool het Atelier en Christelijke basisschool Het Mozaïek de afgelopen weken het bijzondere verhaal van ‘Tante’ van der Vegte-Beumer. Woensdagmorgen droegen ze, in het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld, hun kunstwerk over aan de broeders van het Dominicanenklooster.

‘Tante’ van der Vegte-Beumer stond, samen met haar man, rond 1900 haar erf af aan de dominicanen die er het huidige Dominicanenklooster op hebben gebouwd. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat ze overleed. Om stil te staan bij dit bijzondere jubileum en de toenmalige schenking is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld waarin ‘Tante’ en haar leven op en rond de Assendorperdijk centraal staan. De lessen resulteerden in het achttien meter lange kunstwerk.

Assendorperdijk
Het kunstwerk toont het verhaal van Tante als boerin en het leven op en rond de Assendorperdijk in het jaar 1900. “De leerlingen hebben als het ware de dijk uit 1900 nagemaakt”, vertelt projectleider Bernadet van der Veen “Ze hebben zich daarbij laten inspireren door historische foto’s en de verhalen van Tante zelf. De leerlingen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt zijn zelf ook als dijkbewoners op het kunstwerk terug te vinden.” Het kunstwerk is tot 7 november te bezichtigen op de kloostermuur aan de Assendorperdijk.

Jij & de Wijk
De lessenserie over het leven van Tante is onderdeel van het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk. Dit schooljaar draait dit project op vijf verschillende basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort. ‘Jij & De Wijk’ is een initiatief van Het Oversticht, ANNO, Stadkamer en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst.

Voor het ontwikkelen van de lessen is nauw samengewerkt met de basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort, Theaterdocent Charlotte Ebbers, Kunstenaars Marieke Opmeer, Betty Zieltjens, Katja Kaduk en Jacomijn Schellevis, Studio Z, Het Zwolse Sint Michaëlsgilde, en het Dominicanenklooster.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40