Afbeelding
Foto: Shutterstock

Man hoort celstraf eisen voor inbraken bij vooral woonzorgflats

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Bij meerdere woonzorgflats in Zwolle en omgeving zijn afgelopen zomer sleutelkasten opengebroken waarna er voor enkele honderden euro’s is buitgemaakt. Het OM verdenkt een 44-jarige man van in totaal dertien inbraken ‘bij makkelijke doelwitten’.

De Zalnéflat in de wijk Wipstrik, een appartementencomplex voor senioren, was op 13 augustus volgens het OM een van de doelwitten van E. Uit een kast werd een geldkistje gestolen waarin ruim 500 euro zat. Het was de laatste van een reeks van dertien inbraken die de politie allemaal op het conto schrijft van de 44-jarige Yahya E. Ook woonzorgcentrum De Venus in Spoolde kreeg twee weken ervoor bezoek van een insluiper. Op de beelden is te zien hoe een man met een kluis onder zijn armen, afgedekt met een blauw dekentje, over het parkeerterrein naar zijn auto loopt. Daarin zaten onder meer de sieraden van een pas overleden vrouw uit de flat. Ook op foto’s van andere insluipingen en bij het pinnen met gestolen bankpassen is een kale man te zien, gekleed in een grijs trainingspak met opvallend donkere wenkbrauwen. ‘’Ik herken mezelf niet’’, herhaalt E. telkens tegen de rechters in Zwolle. Dat blauwe dekentje is later in zijn auto teruggevonden. Woonzorgcentrum De Havezate en de Kievitsbloem in Zwolle krijgen ook een ongenode gast. Telkens worden met een schroevendraaier kasten en deuren geforceerd.

‘’Ik zat die tijd onder de GHB, coke, en speed. Het is goed dat ik hier zit anders had ik het niet kunnen navertellen’’, zei de verdachte. E. ging afgelopen zomer door een donkere periode. En ja, hij herkent zich één keer op camerabeelden bij een insluiping. Twee andere inbraken bekent hij omdat daar ofwel zijn vingerafdruk of zijn DNA is aangetroffen. Maar de overige tien inbraken, insluipingen of pogingen daartoe? ‘’Ik was in een verwarde toestand.’’ E. is inmiddels ‘clean’ en zegt dat hij vecht voor een laatste kans. Hij weet dat als hij weer naar de drugs grijpt, hij zijn zus kwijtraakt. En dat is het laatste dat hij wil. ‘’Ik begrijp dat u hulp wil maar ik zie niet dat u de verantwoordelijkheid neemt’’, probeert de oudste rechter. Maar E. weet gewoon niet of hij al die inbraken heeft gepleegd. De officier weet dat naar eigen zeggen wel: hij eist 36 maanden celstraf waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook wil het OM dat de man de circa 5.000 euro aan schade vergoedt.

Advocaat Dennis Vlielander plaatst daar nadrukkelijk zijn vraagtekens bij. Een herkenning door agenten alleen is niet genoeg: er moet meer bewijs zijn voor een veroordeling. Hij trof zijn cliënt ‘meer dood dan levend’ op het politiebureau en ja, de man heeft fouten gemaakt. Maar volgens hem worden hier veel te makkelijk dertien inbraken ‘opgelost’ omdat agenten iets te gretig E. dachten te herkennen.

Het vonnis volgt op 9 december.