Afbeelding
Foto: Astrid Beuker

Initiatieven krijgen geld voor een groene buurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven kunnen op maandag 10 januari, met ondersteuning van Groene Loper Zwolle, financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet op 11 en 12 maart hun omgeving te groener te maken. 

Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, buurttuinen of een insectenhotel. Dit jaar heeft Groene Loper Zwolle tijdens NLdoet een extra vergroeningsactie: gratis struiken. Onder het motto ‘hapje voor jou, hapje voor mij’ is dit een combinatie van struiken waar buurtbewoners bessen van kunnen plukken en waar ook dieren van kunnen profiteren.

Het groener maken van de leefomgeving heeft volgens de initiatiefnemers een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van de wijken. “Groen zorgt voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, biedt onderdak aan allerlei nuttige dieren en gaat opwarming van de stad tegen. In heel Zwolle maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Daarom willen we als Groene Loper Zwolle nog meer buren, bewonersinitiatieven en maatschappelijke organisaties enthousiasmeren om hun eigen leefomgeving te groener te maken.”

Spreekuur

Buurtinitiatieven die een aanvraag willen doen bij het Oranje Fonds om tijdens NLdoet de buurt te vergroenen, maar die geen rechtsvorm hebben of graag hulp bij hun aanvraag willen hebben, kunnen via www.groeneloperzwolle.nl een afspraak maken met het kernteam van Groene Loper Zwolle. Zij helpen op maandag 10 januari tussen 16.00 en 21.00 uur tijdens een digitale afspraak (Zoom of Teams) met het invullen van de benodigde formulieren.

Struiken

Voor alle buurtinitiatieven, sportverenigingen, scholen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en andere maatschappelijke initiatieven heeft Groene Loper Zwolle gratis struiken. Deze struiken zijn een combinatie van planten waar zowel dieren als mensen van kunnen eten. Er zijn vier pakketten samengesteld die hulp bieden aan een specifieke diersoort: de vleermuis, sleedoornpage, solitaire bij en ringmus. Aanvragers kunnen per initiatief tot dertig struiken krijgen. Meer informatie over de inhoud van de struikenpakketten en de voorwaarden is te vinden op
www.groeneloperzwolle.nl.

Zorgzamer

“In heel Zwolle maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger”, volgens Groene Loper Zwolle dat deze buurtinitiatieven stimuleert, verbindt en versterkt om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Zwolle zijn Natuur en Milieu Overijssel, HeelBreed, Landschap Overijssel, Milieuraad Zwolle, De Stadshovenier en Team Klimaat Actief (Climate Campus), samen met een kernteam van waardevolle vrijwilligers die als inwoners van Zwolle meedenken en -organiseren. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en provincie Overijssel (vanuit het programma Natuur voor Elkaar).

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14