Afbeelding
Foto: Astrid Beuker

Buren kunnen geld krijgen voor een groene buurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

Buren, buurttuinen, scholen, verzorgingshuizen en andere maatschappelijke initiatieven kunnen op woensdag 23 juni met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij het Oranjefonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag, 25 september de straat en omgeving te groener te maken.

Dat kan bijvoorbeeld met het aanleggen van boomspiegels, geveltuinen of een buurttuin of het plaatsen van bankjes, een insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 20.00 uur coronaproof binnen te lopen bij de Creatieve Coöperatie aan de Grote Voort 8-10. Het kernteam Groene Loper Zwolle helpt daar met het invullen van de benodigde formulieren en heeft een aanbieding voor de aanschaf van een biologisch bloembollenpakket. Meer informatie en een link om aan te melden staat op https://groeneloperzwolle.nl/burendag/.

Aanvraag

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij het Oranjefonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wie als buurtinitiatief dit geld wil inzetten voor het groener maken van de straat of buurt en daarbij hulp wil bij de aanvraag, komt op woensdag 23 juni tussen 16.00 en 20.00 uur naar de Creatieve Coöperatie aan de Grote Voort 8-10 in Zwolle. Het kernteam van Groene Loper Zwolle staat met laptops, soep en een drankje klaar om gezamenlijk de aanvraag in te vullen. Vooraf aanmelden is wel nodig via https://groeneloperzwolle.nl/burendag/.

Bloembollen

De Groene Loper heeft ook verschillende biologische bloembollenpakketten geregeld. Deze bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders en fleuren in het vroege voorjaar de straat op. Er zijn verschillende pakketten, waaronder een pakket bestaande uit negenhonderd bloembollen voor 140 euro. Ook is het mogelijk kleinere pakketten te bestellen bestaande uit 740, 440 of 225 bloembollen. Initiatieven kunnen ervoor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag.

Kwaliteit

De groene Burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel).