Charlotte in haar lunchroom Lots & More. Nu kun je er alleen afhalen en laten bezorgen.
Charlotte in haar lunchroom Lots & More. Nu kun je er alleen afhalen en laten bezorgen. Foto: Pedro Sluiter

Lunchroom Lots & More krijgt financiële booster én mentale oppepper in derde lockdown

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De aankondiging van de derde lockdown in december was een klap die Charlotte de Weerdt maar nauwelijks kon opvangen. Ze vreesde haar lunchroom Lots & More aan de Sassenstraat te moeten sluiten en schreef er een hartenkreet over op Facebook: ‘Alles waar ik zo hard voor heb geknokt de eerste jaren is tijdens dit corona-tijdperk opgebruikt.’ Maar vriendinnen en klanten schoten te hulp en helpen de lunchroom de derde lockdown door.    

Charlotte had het bericht op Facebook geplaatst na de laatste coronapersconferentie op 21 december. “Het voelt zo onwijs onwerkelijk om voor de derde keer aan de vooravond te staan van wéér een lockdown. Een enorme klap die ik inmiddels op zoveel vlakken nauwelijks kan opvangen. Mentaal, fysiek, financieel.”

Reserves

Ze schreef in haar bericht niet meer zeker te weten of ze nog een keer de kracht en motivatie bij elkaar kon rapen om hier door te komen. “Daarnaast zijn ook letterlijk alle reserves opgebruikt. Alles waar ik zo hard voor heb geknokt de eerste jaren is tijdens dit corona-tijdperk verdwenen.”

Boost

Lindy Bennes en Tessa Jonker, vriendinnen van Charlotte, lazen tussen de regels door dat hun vriendin wilde stoppen met de lunchroom naast de Sassenpoort en kwamen in actie. “We wilden het bedrijf een financiële boost geven”, zegt Tessa. “Want ze viel tussen wal en schip bij de regeling van de regering om ondernemers coronasteun te geven.”  
Ze namen, met Charlottes toestemming, tijdelijk het beheer over van het zakelijk social media-account en website van Lots & More. Tessa: “We hebben een oproep geplaatst: wat heb je ervoor over om Charlotte de derde lockdown door te slepen? We zijn een doneeractie begonnen waarbij volgers en fans een open bedrag via een Tikkie-link kunnen overmaken.”

Kortingen

Omdat Charlotte eigenlijk niets wil weten van liefdadigheid, moesten Lindy en Tessa iets anders verzinnen dan alleen een inzameling. Ze kozen voor ‘Lots of Friends-membership’. Tessa: “De actie voelde anders voor Charlotte als bedelen; dat wil ze niet. Daarom hebben we wat anders bedacht. Donateurs kunnen zich gratis aanmelden, ontvangen kortingen en kunnen meedoen aan acties.”
De actie is twee weken geleden begonnen en was al snel een succes. Tessa: “Het online zetten was spannend, want zou het aanslaan? Maar binnen 24 uur werd al zoveel geld gestort. We zagen het binnenkomen met tranen in onze ogen. Niet alleen geld, maar ook zoveel lieve berichtjes voor Charlotte.”

Charlotte is geraakt door het initiatief. “Dit is echt een grote verrassing”, zegt ze. “Ik was er echt enorm door uit mijn doen, in de positieve zin van het woord. Niet alleen door de financiële bijdragen, maar ook door alle lieve reacties. Het waren er zoveel, ik kreeg zelfs lieve, handgeschreven kaartjes van vaste klanten. Naast de financiële booster heeft deze actie me ook mentaal heel goed gedaan.”

Cijfers

Lots & More kan nu de derde lockdown, tot vrijdag 14 januari, uitzingen. “Dus de actie is in eerste instantie een succes”, zegt Tessa. “Ik zit bijna dwangmatig elke dag te kijken naar de cijfers van het RIVM.” Dinsdag 11 januari is de volgende corona-persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte. “Dan zitten we met de fingers crossed te kijken”, zegt Tessa. “Als de horeca na 14 januari weer open mag, is Lots & More gered. En als de lockdown langer duurt verzinnen we wel weer een andere actie.”

Meer informatie over de actie staat op www.lotsandmorezwolle.nl/lots-of-friends

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden