Stijn Maes maakt furore met 'Brabant aan zee'.
Stijn Maes maakt furore met 'Brabant aan zee'. Foto: Pedro Sluiter

Stijn Maes maakt zijn debuut met carnavalshit

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Brabant aan zee’ is de titel van het eerste carnavalsnummer van Stijn Maes, gymdocent aan Thorbecke vmbo/praktijkonderwijs. “Even heb ik nog getwijfeld aan ‘Zwolle aan zee’, maar het is toch Brabant geworden. Misschien maak ik volgend jaar een versie met Zwolle erop.” 

Hij vertelt dat hij altijd al met het idee in z’n hoofd heeft gelopen om een carnavalshit te maken. “Ik kan echter niet zo goed zingen en heb daarom eens in de twee weken zanglessen genomen, gewoon omdat ik dat ook leuk vind. Dan moet je vervolgens een idee hebben voor een tekst. Dit eerste nummer hoefde wat mij betreft niet persé over Brabant gaan, maar het is toch zo gelopen.”

Studentenleven

Maes, geboren in Tilburg en opgegroeid in Goirle, kwam in 2001 naar Zwolle voor zijn studie aan de CALO, ook wel ‘sportacademie’ genoemd. “Het studentenleven in Zwolle is me goed bevallen en zo ben ik in Zwolle blijven wonen en gaan werken. Voor m’n gevoel ben ik echter wel Brabander gebleven. Ik heb er nog m’n stamkroeg en m’n ouders wonen er nog.” Zo’n twee jaar is hij bezig geweest met ‘Brabant aan zee’. “Vanaf het allereerste begin van het idee”, legt hij uit. “Vorig jaar was het nummer al bijna af, maar toen werd duidelijk dat het carnaval helemaal niet doorging. Ik heb dit jaar nog wel getwijfeld, maar ik ga niet weer een heel jaar wachten.” 

Opwarming

Hij zocht een actueel thema, maar vond corona te afgezaagd. “’Brabant aan zee’ vond ik een leuk beeld als de stijging van de zeespiegel doorzet. Uiteraard wil ik niet verkondigen dat de opwarming van de aarde een goede zaak is, maar met carnaval gaat alles met een knipoog. Vaak proberen we zo van iets negatiefs toch iets positiefs te maken. Belangrijk voor mij is dat het lied grappig is, niet te grof en ook actueel.”

Collega’s

Tja, en dan moet er nog een videoclip komen en een logo. Maes: “Op Thorbecke heb ik bij verschillende afdelingen handige collega’s die wat kunnen. Zo ben ik via de multimedia-afdeling aan een logo en cd-hoesje gekomen. Of het een succes wordt, moeten we nog gaan zien. Ik vind het nu al geslaagd, omdat ik veel positieve reacties heb ontvangen.”

Live

Eén daarvan was afgelopen vrijdag toen hij live in de uitzending was bij 3FM bij het programma ‘Partij voor de vrijdag’. Maes werd geïnterviewd, waarna zijn nummer werd gedraaid. “Ik vind het mooi als het nummer blijft hangen. Of ik meer nummers ga maken, weet ik nog niet. Eerst maar eens zien hoe dit uitpakt. Als dat goed gaat, komt er misschien ook wel een nummer waarin het woord Brabant uitblijft.” 

Clip

De clip van ‘Brabant aan zee’ staat inmiddels online. Gemaakt met collega’s, vrienden en kinderen uit Zwolle én Maes’ zijn vriendin Maxime. “Het zijn dus allemaal Zwollenaren die figureren. Het maakt ze niet uit dat het nummer over Brabant gaat. Ze zijn ook al eens mee geweest om daar carnaval te vieren. Het is zo een heel traject geweest om via, via mensen te betrekken. Een vriend waarmee ik heb gevoetbald, heeft conservatorium gedaan. Hij heeft het melodietje gemaakt.”

Optredens

Maes heeft bij Zwolsche Boys gevoetbald. “Ik zou het mooi vinden als het nummer daar in de kantine wordt gedraaid, als ook in m’n Brabantse stamkroeg D’n Brands in Goirle en als ik het zo nu en dan hoor als ik op stap ben. Het eerste optreden in D’n Brands is al geregeld. Misschien komen er meer optredens in de toekomst en het zou mooi zijn als ik een keer voor een echt carnavalsfeest kom te staan; daar komen meteen écht veel mensen. Het ultieme is de ‘Kies je kraker’ –verkiezing van Omroep Brabant. Als je die wint, sta je op de officiële aftrap van het carnaval in Eindhoven. Maar dat is wel heel hoog gegrepen.”

Bekijk de videoclip van Stijn Maes, Samba Stino, op https://www.youtube.com/watch?v=tSFiMqEZvHY

‘Belangrijk voor mij is dat het lied grappig is, niet te grof en ook actueel.’