Afbeelding
Foto: Lourens Hooisma

Jimi Hendrix Tribute eert legendarische gitarist

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Zwollenaar Rick Mensink heeft in samenwerking met Hedon Productiehuis een tributeshow voor de legendarische gitarist Jimi Hendrix opgezet. Hendrix overleed 51 jaar geleden. De tributeshow zou vorig jaar al door het land reizen, maar moest vanwege de coronamaatregelen worden geannuleerd.

Dit jaar is dus de herkansing. “We hebben het hele verhaal weer opgepakt”, vertelt Mensink. “We gaan naar de grotere zalen en het wordt een concert met zitplaatsen. Het wordt weer heel erg spannend. De kleine zalen moesten eerst afhaken omdat het met weinig bezoekers niet uit kan, maar doen nu toch weer mee.” Veel concerten, zoals die in Hedon op 18 september, zijn al uitverkocht. De echte fans kunnen echter nog op andere plaatsen in het land terecht.

Het initiatief van Mensink komt uit de Hedon All Stars, de huisband van het Zwolse poppodium. “We halen er mensen bij voor het thema dat we oppakken. Aan deze tribute doen gitaristen van onder meer De Staat, Navarone, The Veldman Brothers en Money & The Man mee. Zo hebben we een topbezetting van zes gitaristen. De basisband is groter dan het Hendrix trio.”

‘Een iconisch gitarist die aan de basis stond van de elektrische gitaar en dan met name de Fender Stratocaster’, noemt Mensink zijn idool. “Hendrix behoort tot mijn all-time favourites. Voor mijn optredens als bandlid van Blaas of Glory heb ik het jasje van Hendrix laten namaken, handgestikt. Ook heb ik een replica van zijn Summer of Lovegitaar laten maken. En realiseer je: ik speel zelf geen gitaar. Maar de replica moet wel worden bespeeld natuurlijk. Die staat als reserve op het podium tijdens de tribute. Ik denk dat alle spelers ‘m wel een keer pakken. En Hendrix, ja die is voor mij vergelijkbaar met bijvoorbeeld Los Lobos of Paul Weller: artiesten waarvan ik alles koop.” 

De tribute-band is geen coverband vindt de initiatiefnemer. “De spelers hebben allemaal wat met Jimi Hendrix. Ze geven op hun manier uiting aan zijn muziek; ze spelen de nummers niet exact na. Het is eigenlijk het vertolken van de muzikale erfenis van muzikale grootheden. Hendrix zelf was ook altijd enorm aan het improviseren. In feite is het tegengesteld aan een klassiek concert. Het orkest speelt dan meestal het stuk noot voor noot na.”
Het publiek wordt geconfronteerd met een podium vol versterkers, verwacht Mensink. “Iedereen heeft zoveel zin om te spelen. Veel gitaristen hadden de agenda nog leeg, dus konden we mooi over hen beschikken. Jammer wel dat het publiek zit, dat past zo niet bij Hendrix. Het gaat allemaal nog een beetje gek zo. Maar we hebben ons uiteindelijk de vraag gesteld: wat is belangrijker, spelen of thuiszitten?”
De tribute-band speelt in iedere zaal een ander programma en hier en daar speelt ook een lokale artiest mee. Van de partij zijn onder meer Henk Wesselink van Money & The Man en Gerrit Veldman van The Veldman Brothers, voorheen ook actief bij The Prodigal Sons. Alle gitaristen mochten hun top vijf van Hendrix indienen. Zij kozen hun ‘Best of’ met onder andere nummers als Little Wing, Voodoo Child, Crosstown Traffic, Manic Depression en Fire.

In twee keer 45 minuten krijgen bezoekers zo een doorsnee van Hendrix’ oeuvre te horen. Mensink is blij dat het weer ‘live’ kan. “Ik heb een soortgelijke tribute georganiseerd voor Bob Dylan. Die ging via streaming. Dat is op zich goed gelukt, maar streaming is voor mij een bijproduct waarvan we weer zo snel mogelijk af moeten. Ik ben er wel klaar mee. Mensen moeten weer de essentie van muziek ervaren en dat is met interactie vanaf een podium, één op één.”

De grote belangstelling voor de tributes zit hem volgens Mensink in de ‘deja-vu’, de hang naar het verleden. “Ze komen uit de periode waarin de muziek is ontstaan. Sinds 2000 kan in feite alles: popmuziek is een vergaarbak geworden. Vernieuwen kan niet meer. In vrijwel elk nummer vind je weer invloeden van oude bands terug.”
Wie nog één van de Jimi Hendrix-tributes in het land wil bezoeken, kan deze vinden op internet.